V bližini Bahmuta umrl francoski novinar, ki se je rodil v Sarajevu

Svet 10. Maj 202309:43 1 komentar
Arman Soldin
PROFIMEDIA

V raketnem napadu na eno od ukrajinskih mest je v torek umrl novinar francoske tiskovne agencije AFP Arman Soldin. V času napada so bili z njim še štirje sodelavci, ki so nepoškodovani. Sožalje je ob smrti novinarja izrekel tudi francoski predsednik Emmanuel Macron.

V bližini Bahmuta je v raketnem napadu umrl novinar in snemalec francoske tiskovne agencije AFP Arman Soldin. Francoz, ki se je rodil v Sarajevu, je skupaj s štirimi kolegi poročal o dogajanju v okolici tega ukrajinskega mesta, kjer že mesece potekajo hudi boji. Novinarji, ki so bili med napadom z njim, niso bili poškodovani.

Soldin je za agencijo AFP deloval kot dopisnik, od začetka vojne v Ukrajini pa je tam vodil delo novinarskih ekip omenjenega medija. “Vsi v agenciji smo pretreseni nad Armanovo smrtjo. To je strašen opomin na tveganja in nevarnosti, s katerimi se vsak dan spopadajo novinarji, ki poročajo iz Ukrajine,” je povedal direktor AFP Fabrice Fries.

Ob smrti novinarja se je na Twitterju oglasil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je poudaril Soldinov pogum. “Delimo bolečino njegovih najdražjih in vseh njegovih sodelavcev,” je sklenil predsednik Macron.

Kasneje so iz Pariza sporočili, da so francoski pravosodni organi zaradi smrti novinarja sprožili preiskavo vojnega zločina. Preiskavo bo vodil francoski centralni urad za boj proti kaznivim dejanjem zoper človečnost (OCLCH).

Arman Soldin je februarja gostoval na televiziji N1 Sarajevo, kjer je govoril o delu in poročanju z ukrajinskih bojišč.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje