V Bolgariji v tovornjaku našli 18 mrtvih prebežnikov

Svet 17. Feb 202318:07 > 20:31 0 komentarjev
V bolgariji so na tovornjaku našli 18 mrtvih prebežnikov
Stoyan Nenov/REUTERS

V Bolgariji so danes odkrili tovornjak, ki je prevažal okoli 40 prebežnikov, od katerih je bilo 18 mrtvih. Prebežniki so bili dlje časa brez vode in hrane.

Bolgarske oblasti so danes sporočile, da so nedaleč od prestolnice Sofija našli 18 mrtvih prebežnikov v tovornjaku, ki naj bi prevažal okoli 40 prebežnikov. Žrtve so mladi Afganistanci, po prvih ugotovitvah pa naj bi se zadušili. Bolgarija se sooča s povečanim prihodom prebežnikov, ki skušajo nezakonito prečkati bolgarsko-turško mejo.

Po poročanju bolgarskih medijev gre pri mrtvih prebežnikih za mlade afganistanske moške. Njihova trupla so našli v tovornjaku z bolgarskimi registrskimi tablicami v bližini kraja Lukorsko, potem ko je nekdo policijo opozoril na zapuščeno vozilo. Po prvih ugotovitvah so se moški zadušili.

Policija je v povezavi s primerom v obalnem mestu Burgas in v Sofiji aretirala štiri ljudi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Prebežniki dlje časa brez vode in hrane

Na tovornjaku naj bi bilo okoli 40 prebežnikov, po nekaterih navedbah pa celo več kot 50, skritih pod lesom. Štirinajst preživelih so prepeljali v bolnišnico v Sofiji, je poročal bolgarski državni radio BNR.

Po besedah bolgarskega ministra za zdravje Asena Medžidieva naj bi bili prebežniki dlje časa brez vode in hrane. Za zdaj ni znano, koliko časa je skupina potovala s tovornjakom.

Migracije so v Evropi znova pereče vprašanje in so bile tudi ena od osrednjih tem izrednega vrha EU v Bruslju prejšnji teden. Voditelji sedemindvajseterice so se na srečanju zavzeli za boljše upravljanje in varovanje meja EU.

Med članicami se v zadnjem času znova krepijo pozivi k financiranju ograj na zunanjih mejah EU, čemur pa pri Evropski komisiji niso naklonjeni. Med državami, ki to zagovarjajo, je tudi Avstrija. Nemški kancler Karl Nehammer je januarja zahteval dve milijardi evrov iz proračuna EU za financiranje širjenja mejne ograje med Bolgarijo in Turčijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!