V Braziliji preiskujejo domnevno vohunsko mrežo nekdanjega predsednika Bolsonara

Svet 26. Jan 202412:24 1 komentar
Jair Bolsonaro
Foto: REUTERS/Diego Vara

Brazilska zvezna policija preiskuje domnevno nezakonito vohunjenje v korist nekdanjega predsednika Jairja Bolsonara. Zanj in njegove ožje sodelavce naj bi vohunila brazilska obveščevalna služba.

Brazilska zvezna policija preiskuje obtožbe o nezakonitem vohunjenju brazilske obveščevalne službe (ABIN) v korist nekdanjega desničarskega predsednika Jairja Bolsonara in njegovega ožjega kroga sodelavcev, so v četrtek sporočili iz Brasilie. Pod drobnogledom je med drugim nekdanji direktor ABIN Alexandre Ramagem, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po ugotovitvah zvezne policije je kriminalna združba znotraj ABIN ustvarila vzporedno strukturo ter uporabljala programsko opremo službe za vohunjenje za več sto politiki in drugimi osebnostmi, vključno s člani brazilskega vrhovnega sodišča.

“Zvezna policija je ugotovila obstoj kriminalne organizacije, ustanovljene za nezakonito spremljanje posameznikov in javnih organov,” je sporočilo vrhovno sodišče, ki je preiskavo odobrilo. Po navedbah policije je skupina pridobljene informacije uporabljala v politične in medijske namene, za osebno bogatitev in celo za vmešavanje v delo zvezne policije.

Organi pregona izvedli več racij

Organi pregona so v okviru preiskave izvedli racije proti 12 osumljencem na skupno 21 lokacijah v več mestih, vključno s prestolnico Brasilio in Rio de Janeirom. Preiskali so tudi dom Ramagema, ki je trenutno poslanec Bolsonarove desničarske Liberalne stranke (PL). Sam obtožbe zanika.

Med preiskavo je bilo sedem uslužbencev zvezne policije tudi nemudoma suspendiranih. Ni sicer še jasno, ali je skupina vohunila tudi za Bolsonarovimi političnimi nasprotniki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje