Poklukar o nadzoru na meji z Avstrijo: “Gre za popolnoma nerazumen ukrep”

Svet 08. Jun 202309:20 > 21:29 4 komentarji
FILE PHOTO: European Union flags flutter outside the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium
Foto: Yves Herman/REUTERS

Notranji ministri držav članic EU so obravnavali poročilo o stanju schengenskega območja, v katerem je Bruselj opozoril, da je pripravljen uporabiti pravna sredstva proti državam, ki izvajajo nadzor na notranjih mejah.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je danes ministrom za notranje zadeve članic EU, med katerimi je bil tudi slovenski minister Boštjan Poklukar, predstavila sredi maja objavljeno poročilo o stanju schengenskega območja.

V njem je napovedala sprožitev formalnega posvetovanja z vpletenimi državami glede nadzora na notranjih schengenskih mejah, ki ga med drugim Avstrija izvaja na meji s Slovenijo. Posvetovanja so že stekla. Če bodo potrdila, da države nadzor podaljšujejo na način, ki ni potreben in sorazmeren ter ne temelji na obstoju nove resne grožnje za javni red ali notranjo varnost, je Komisija pripravljena uporabiti pravna sredstva.

Slovenija ob sklicevanju na sodbo Sodišča EU pričakuje, da bo Avstrija izvajanje začasnega nadzora na meji z našo državo ukinila. Avstrija pa medtem zaradi migracijskega pritiska vztraja pri nadzoru, ki ga izvaja tudi na meji z Madžarsko.

Minister Poklukar je v razpravi opozoril na nadzor, ki ga Avstrija na meji s Slovenijo izvaja že osmo leto. “Gre za popolnoma nerazumen ukrep, nezakonit ukrep, na to smo opozorili tudi Evropsko komisijo in verjamem, da nismo edini v Evropski uniji, ki imamo probleme z državami, ki zapirajo notranje meje,” je povedal in dodal, da je zdaj na potezi Bruselj. Poklukar verjame, da bodo tudi druge države, ki se soočajo z nadzorom na svojih mejah, podprle njegov predlog, da se to vprašanje začne razreševati in počasi tudi odpravljati nadzor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje