V Bruslju pomemben dogovor za bolj učinkovito kaznovanje prometnih kršiteljev

Svet 13. Mar 202413:37 0 komentarjev
avtocesta zastoji promet
Foto: Aljaž Uršej/N1

Belgijsko predsedstvo Svetu EU in Evropski parlament sta dosegla okviren dogovor o predlogu za spremembo direktive iz leta 2015 glede čezmejne izmenjave informacij o prometnih prekrških, so sporočili v Bruslju.

Dogovor o predlogu za spremembo direktive iz leta 2015, ki govori o čezmejni izmenjavi informacij o prometnih prekrških, po oceni predsedstva omogoča učinkovitejše kaznovanje kršiteljev in enako obravnavo voznikov po vsej EU.

“S strožjimi in učinkovitejšimi pravili o izvrševanju kazni za prometne prekrške (…), se bo izboljšala varnost na evropskih cestah,” je dejal belgijski minister za mobilnost Georges Gilkinet.

Dogovor med drugim vključuje uvedbo pojma zadevne osebe ter pojasnitev vlog in odgovornosti nacionalnih organov, pristojnih za cestni promet. Predlaga vpeljavo več prekrškov v direktivo, kot so neupoštevanje omejitev dostopa vozil in pravil na železniških prehodih, prečkanje polne črte, nevarno prehitevanje in parkiranje, vožnjo v napačno smer, uporabo preobremenjenih vozil in primere pobega ob povzročitvi nesreče.

Predvideva tudi dodatno razlago postopkov za dostop do podatkov iz registra vozil in različnih možnosti za pomoč pri identifikaciji zadevne osebe, vključuje pa še določila glede obveščanja o prekršku v razumnem časovnem roku ter ukrepe za zaščito pravic voznika in varovanje osebnih podatkov.

Dogovor o predlogu je del širšega svežnja ukrepov, namenjenega povečanju varnosti v cestnem prometu v EU, ki ga je marca lani predstavila Evropska komisija. V okviru paketa je komisija med drugim predlagala tudi uvedbo enotnega digitalnega vozniškega dovoljenja in veljavnost odvzema vozniškega dovoljenja po vsej EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!