V Čadu prve volitve po treh letih vojaške vladavine

Svet 06. Maj 202414:28 0 komentarjev
Mahamat Deby
Foto: PROFIMEDIA

V Čadu po treh letih vojaške vladavine potekajo predsedniške volitve. Za najvišji položaj v državi se poteguje deset kandidatov, a se boj za glasove volilcev v resnici bije med generalom Mahamatom Debyjem in njegovim premierjem Succesom Masro. Mednarodne skupine za človekove pravice so opozorile, da volitve ne bodo svobodne ali poštene.

V Čadu več kot 8,2 milijona volilnih upravičencev danes odloča o končanju triletne vojaške vladavine pod vodstvom generala Mahamata Idrissa Debyja Itna.

Na predsedniških volitvah se za najvišji položaj v državi poteguje deset kandidatov.

Volitve v tej srednjeafriški državi potekajo po treh letih vladavine vojaške hunte. Največ možnosti za zmago ima general Deby kot sedanji de facto voditelj in vodja hunte.

Mahamat Deby
Mahamat Deby (Foto: PROFIMEDIA)

Boj za glasove volilcev se tako bije med Debyjem in njegovim premierjem Succesom Masro, ki ga kritiki ob odsotnosti kakršnihkoli drugih resnih izzivalcev označujejo za marioneto, Debyjevi nasprotniki pa so volitve označili za farso.

Oba kandidata sta pred volitvami zatrjevala, da bosta pometla z nasprotnikom v prvem krogu. Ostalih osem kandidatov, ki so ali malo znani ali veljajo za nesovražne režimu, naj ne bi dobilo veliko glasov.

Mednarodne skupine za človekove pravice so opozorile, da volitve ne bodo svobodne ali poštene, saj je bil Debyjev glavni tekmec, njegov bratranec Yaya Dillo Djerou, februarja ubit, drugim pa je prepovedano kandidirati, poroča AFP.

V eni najrevnejših držav na svetu, ki velja za ključno v boju proti skrajnim islamističnim skupinam v puščavski regiji Sahel, je že desetletja na oblasti družina Deby.

40-letni Deby je bil imenovan za vodjo prehodne vlade leta 2021, potem ko je bil njegov oče, dolgoletni predsednik Idriss Deby, po 30 letih na oblasti ubit v spopadu z uporniki.

Njegov sin je sprva obljubil 18-mesečni prehod v demokracijo, a ga je kasneje podaljšal za dve leti.

Prvi izidi volitev naj bi bili znani 21. maja, morebitni drugi krog pa bo potekal 22. junija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!