V centru Amsterdama ustreljen nizozemski preiskovalni novinar De Vries

Svet 06. Jul 202121:23 > 22:58 0 komentarjev
Streljanje: de Vries
Eva Plevier/REUTERS

Nizozemski preiskovalni novinar Peter R. De Vries, ki je pokrival predvsem odmevne kriminalne zgodbe, je bil v centru Amsterdama ustreljen in huje ranjen. Odpeljali so ga v bolnišnico, osumljenca pa še iščejo.

Amsterdamska policija je na Twitterju sporočila, da je bil v centru mesta ustreljen moški. Huje ranjenega so odpeljali v bolnišnico, osumljenca pa še vedno iščejo številne policijske enote. Morebitne priče oziroma ljudi z informacijami o primeru so pozvali, naj kontaktirajo policijo. Policija je ob tem poudarila, naj se prebivalci storilcu ne približujejo, temveč naj nemudoma kontaktirajo oblasti.

Pozneje je amsterdamska policija potrdila, da so na ulici Lange Leidsedwarsstraat ustrelili 64-letnega nizozemskega preiskovalnega novinarja Petra R. De Vriesa, ki je v svoji karieri pokrival predvsem odmevne kriminalne zgodbe. Streljanje se je zgodilo okoli 19.39, nekaj minut po tem, ko je zapustil snemanje pogovorne oddaje v studiih televizije RTL.

Po poročanju lokalnega časnika Algemeen Dagblad naj bi policija na jugu Amsterdama, na obrobju mesta pridržala osumljenca, ki je ustrezal opisu storilca. Policija tega še ni potrdila.

Streljanje: de Vries
REUTERS/Eva Plevier

De Vries ima na Nizozemskem zvezdniški status. Znan je postal ob pokrivanju primera ugrabitve Freddyja Heinekena, pivskega magnata. V preteklosti je bil večkrat tarča groženj zaradi svojega dela, poroča Reuters.

Leta 2013 so zaradi groženj novinarju obsodili Willema Holledeerja, enega izmed ugrabiteljev Heinekena. Leta 2019 pa je Ridouan Taghi, ki mu trenutno sodijo zaradi umora in trgovine z drogami, javno zanikal, da bi kdaj grozil, da bo De Vriesa ubil.

Na Twitterju se je na novico odzvala tudi evroposlanka Sophie in ‘t Veld, ki je zapisala: “Zopet je v Evropi tarča postal novinar, ki je preiskoval organiziran kriminal. Naše misli so z njim in njegovimi ljubljenimi.”

Zaradi streljanja se bosta v Haagu sestala tudi nizozemski premier Mark Rutte in minister za pravosodje in varnost Ferdinand Grapperhaus.

De Vries De Vries
Eva Plevier/REUTERS
Streljanje: de Vries Streljanje: de Vries
Eva Plevier/REUTERS
Streljanje: de Vries Streljanje: de Vries
Eva Plevier/REUTERS
Streljanje: de Vries Streljanje: de Vries
Eva Plevier/REUTERS
Streljanje: de Vries Streljanje: de Vries
Eva Plevier/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!