V Čilu se je pojavila ogromna luknja (VIDEO)

Svet 02. Avg 202214:11 > 14:30 1 komentar

Čilske oblasti preiskujejo luknjo s premerom približno 25 metrov, ki se je konec tedna pojavila na rudarskem območju v bližini mesta Tierra Amarilla severno od prestolnice države.

V čilskih medijih so objavili številne zračne posnetke globoke luknje na zemljišču, ki ga ima v lasti kanadsko podjetje Lundin Mining, približno 665 kilometrov severno od prestolnice Santiago.

Nacionalna služba za geologijo in rudarstvo Sernageomin je za luknjo izvedela v soboto in na območje poslala strokovno osebje, je povedal direktor agencije David Montenegro. “Do dna je precejšnja razdalja, približno 200 metrov. Na dnu nismo zaznali nobenega materiala, smo pa opazili prisotnost ogromne količine vode.” Iz službe so sporočili še, da so zaprli območje od vhoda do delovišča rudnika Alcaparrosa, ki se nahaja v bližini luknje.

Luknja v Čilu Luknja v Čilu
REUTERS/Johan Godoy
Luknja v Čilu Luknja v Čilu
REUTERS/Johan Godoy
Luknja v Čilu Luknja v Čilu
REUTERS/Johan Godoy
Luknja v Čilu Luknja v Čilu
REUTERS/Johan Godoy

Kanadska družba Lundin Mining je v izjavi v ponedeljek navedla, da ni bil poškodovan noben delavec ali član skupnosti, od odkritja pa da je “luknja stabilna”. Ob odkritju so območje takoj izolirali in obvestili ustrezne regulativne organe, so še zatrdili in dodali, da dogodek ni imel vpliva na opremo ali infrastrukturo rudnika.

Še vedno poteka analiza, s katero nameravajo odkriti, kako je do nastanka luknje prišlo. Najbližja stanovanjska hiša je od luknje oddaljena več kot 600 metrov, medtem ko so vsa naseljena območja oziroma javne službe od prizadetega območja oddaljene skoraj en kilometer.

Družba Lindin Mining je 80-odstotna lastnica zemljišča, preostanek pa je v lasti japonske družbe Sumitomo Corporation.

Župan mesta Tierra Amarilla Cristobal Zuniga je za nastanek vrtače okrivil nepremišljene rudarske dejavnosti, ki se izvajajo na tem območju. “To je največje vrtača, kar smo jih videli v zadnjem času. Zelo smo zaskrbljeni, ker je aktivna in še naprej raste. Naša skupnost česa takšnega še ni videla.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje