V Čilu v protestu 10.000 čebel, pičile so sedem policistov

N1 video 04. Jan 202217:18 0 komentarjev

Pred predsedniško palačo v Santiagu v Čilu so v ponedeljek protestirali čebelarji. Štirje čebelarji so bili pridržani, čebele pa so pičile sedem policistov.

Proizvodnjo medu je prizadela dolgotrajna suša – ta je uničila rože in pridelke, ki so vir hrane za čebele. Čeprav suša v Čilu ni nič nenavadnega, trenutna suša traja že od leta 2010. Vsaj delno pa so za sušo krive podnebne spremembe, trdijo znanstveniki.

Pred predsedniško palačo prinesli 60 panjev

Zato si čebelarji v Čilu želijo reforme, ki bi izboljšala stanje na področju cen medu ali pa zagotovila subvencije. Čebelarji so se želeli srečati s predsednikom Sebastianom Pinero, poroča CNN.

V znak protesta so v drevored pred predsedniško palačo čebelarji prinesli okoli 60 panjev, v katerih je bilo približno 10.000 čebel. Eden izmed čebelarjev Jose Iturra je medijem povedal, da suša v občini Colina severno od Santiaga ubija populacijo čebel. “Čebele umirajo,” je povedal in dodal: “Če bi čebele poginile, ne bi bilo življenja. To smo želeli poudariti s tem protestom.”

Tudi oblast je zaskrbljena zaradi vpliva suše na čebele. Po besedah regionalnega sekretarja za kmetijstvo Omarja Guzmana vlada že mesece zagotavlja pomoč 20 skupnostim, ki se soočajo z resnim pomanjkanjem vode.

Čebele pičile sedem policistov

Zaradi načina protesta čebelarjev pa so bili zaskrbljeni nekateri mimoidoči. “To je nevarno za ljudi, ki so alergični na čebele. Pik čebele lahko povzroči smrt,” je rekel eden izmed mimoidočih.

Protest čebelarjev so prekinili policisti. Med aretacijami čebelarjev in premikanjem panjev iz ulic so čebele pičile sedem policistov. Te so odpeljali v bolnišnico, poroča CNN.

Suša in naraščajoče temperature, ki so posledica podnebnih sprememb, so prizadele populacijo čebel po vsem svetu. Študija iz leta 2020, ki je bila objavljena v reviji Science, kaže, da se je populacija čebel v Severni Ameriki v eni generaciji zmanjšala za 50 odstotkov, v Evropi pa za 17 odstotkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!