V drugem krogu na Slovaškem predsednik parlamenta in nekdanji zunanji minister

Svet 24. Mar 202409:22 0 komentarjev
volitve na slovaškem
Foto: PROFIMEDIA

V drugem krogu predsedniških volitev na Slovaškem se bosta pomerila trenutni predsednik parlamenta Peter Pellegrini in nekdanji zunanji minister Ivan Korčok. Slednji je v prvem krogu prejel več glasov.

Na sobotnih predsedniških volitvah na Slovaškem sta največ glasov prejela nekdanji zunanji minister Ivan Korčok in trenutni predsednik parlamenta Peter Pellegrini, ki se bosta 6. aprila pomerila v drugem krogu volitev.

Glede na izide po 99,9 odstotka preštetih glasovnic je Korčok prejel 42,4 odstotka glasov, Pellegrini pa 37,1 odstotka, je sporočil slovaški statistični urad.

Tretjeuvrščeni kandidat, desničarski nacionalist, nekdanji predsednik slovaškega vrhovnega sodišča Štefan Harabin, je prejel manj kot 12 odstotkov glasov. Preostali kandidati niso dosegli niti treh odstotkov.

Volilna udeležba je bila več kot 51-odstotna, kar je precej nad pričakovanji.

Pellegrini in Korčok sta sicer veljala za favorita med enajstimi kandidati, ki so se potegovali za predsedniški položaj, vendar pa so javnomnenjske raziskave pred volitvami napovedovale več glasov nekdanjemu premierju Pellegriniju.

Ivan Korčok
Foto: PROFIMEDIA

“Jasno je, da Slovaška ne želi desničarskega predsednika”

Pellegrini je po objavi izidov v soboto zvečer dejal, da v drugem krogu pričakuje težak dvoboj. “Prišel sem na drugo mesto, vendar je postalo jasno, da Slovaška ne želi desničarskega predsednika, ampak takega, ki Slovaške ne bo potegnil v vojno in za katerega bodo slovaški interesi na prvem mestu,” je dejal. Ob tem je namignil na precej visoko število glasov v korist desničarskega nacionalista Harabina in na stališče Korčoka, ki je jasen podpornik Ukrajine.

Nekdanji zunanji minister Korčok je medtem izide prvega kroga volitev označil za obetavne in spodbudne. “Naredili smo velik korak, vendar nas zdaj čaka nova pot,” je dejal. “V drugem krogu moramo storiti več, da bi zmagali,” je poudaril. Povedal je še, da želi še naprej nagovarjati predvsem mlade volivce, ki se ne strinjajo s smerjo, ki jo trenutno ubira Slovaška.

Predvolilno kampanjo je zaznamovala vojna v Ukrajini, pa tudi nekatere sporne poteze prorusko usmerjenega premierja Roberta Fica, zlasti načrtovana sprememba kazenskega zakonika, ki predvideva nižje kazni za korupcijo.

Glede podpore Ukrajini se razhajata tudi Pellegrini in Korčok. Pellegrini namreč zagovarja politiko proruskega premierja Roberta Fica in nasprotuje pošiljanju orožja v Ukrajino, češ da to le podaljšuje konflikt. Korčok po drugi strani opozarja, da prekinitev dobave orožja ne bi prinesla miru, temveč bi vodila v kapitulacijo.

Predsednik države lahko omejuje delovanje predsednika vlade

Čeprav je vloga predsednika države na Slovaškem večinoma protokolarna, tudi ratificira mednarodne pogodbe, imenuje najvišje sodnike in je vrhovni poveljnik oboroženih sil. Ima tudi možnost veta na zakone, ki jih je sprejel parlament.

Poleg tega lahko pomembno omejuje delovanje predsednika vlade, ki prihaja iz nasprotnega političnega tabora. To je dokazala tudi odhajajoča predsednica Zuzana Čaputova, ki je v zadnjih mesecih svoja omejena pooblastila izkoristila predvsem za to, da premier Fico svojega programa ni mogel izvajati tako hitro, kot bi želel.

Analitiki ob tem opozarjajo, da bo v primeru izvolitve Pellegrinija odpravljena ta zavora pri delovanju trenutne vlade. Če bo izvoljen Korčok, pa bo najverjetneje deloval podobno kot Čaputova in nasprotoval politikam vlade.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!