V dveh letih na poti v Evropo umrlo več kot 5500 migrantov

Svet 25. Okt 202220:38
Velika Kladuša
PROFIMEDIA

Od začetka lanskega leta je na migracijskih poteh v Evropo in znotraj nje umrlo najmanj 5684 migrantov, je zapisano v poročilu Mednarodne organizacije za migracije (IOM), ki hkrati opozarja, da je število žrtev na številnih migracijskih poteh preseglo tiste, zabeležene v letu 2020.

Od začetka lanskega leta pa do ponedeljka je na osrednji sredozemski poti, po kateri migranti, ki odhajajo iz Libije, Tunizije in Alžirije, običajno poskušajo priti v Italijo ali na Malto, umrlo najmanj 2836 migrantov. Na zahodni poti do španskih Kanarskih otokov pa je v tem času umrlo še 1532 migrantov.

Na obeh dolgih in nevarnih čezmorskih poteh so podatki za tekoče leto zelo verjetno nepopolni zaradi težavnega preverjanja prepogostih “nevidnih brodolomov” – primerov, ko se na morju izgubijo plovila, ne da bi bilo izvedeno kakršno koli iskanje ali reševanje. Številke žrtev na obeh poteh pa presegajo tiste, zabeležene v prejšnjem letu, opozarja IOM.

Poročilo navaja, da je bilo od lanskega leta zabeleženo povečanje števila smrtnih žrtev med migranti tudi na turško-grški kopenski meji, zahodnobalkanski poti, ob prečkanju Rokavskega preliva ter na meji med Belorusijo in Evropsko unijo. Prav tako je vsaj 17 Ukrajincev po podatkih IOM umrlo na begu pred konfliktom v druge evropske države.

V obdobju poročanja je v prisilnih izgonih, ki so jih izvedli organi evropskih držav, življenje izgubilo skupno 252 ljudi, od tega 97 v osrednjem Sredozemlju, 70 v vzhodnem Sredozemlju in 58 na turško-grški kopenski meji.

Takšne primere je zaradi pomanjkanja preglednosti, nedostopnosti in zelo spolitizirane narave takšnih dogodkov skoraj nemogoče v celoti preveriti, zato so te številke verjetno podcenjene, so sporočili iz IOM.

Od leta 2014 je IOM zabeležila že več kot 29.000 smrti migrantov na migracijskih poteh v Evropo. “Te nenehne smrti so še en mračen opomin, da nujno potrebujemo več zakonitih in varnih migracijskih poti,” je opozorila avtorica poročila Julia Black.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.