V Ekvadorju ubili najmlajšo županjo: “Nihče ni varen”

Svet 25. Mar 202411:59 0 komentarjev
Brigitte Garcia
Brigitte Garcia (Foto: PROFIMEDIA)

Ekvadorska policija je sporočila, da so v avtomobilu našli ustreljeno županjo mesta San Vicente in njenega predstavnika za odnose z javnostmi. Brigitte Garcia je bila s 27 leti najmlajša županja v Ekvadorju. Izredne razmere v državi sicer še vedno trajajo.

Ekvador je še vedno v primežu nasilja, za katerega oblasti krivijo trgovino z drogami. Policija je sporočila, da preiskuje smrt 27-letne Brigitte Garcia, županje mesta San Vicente, in Jaira Loora, njenega predstavnika za stike z javnostmi. Njuni trupli so našli v avtomobilu v provinci Manabi, oba pa so ustrelili.

Policija je naknadno sporočila, da so ju ustrelili v avtomobilu, ki je bil najet. Morilci naj bi sledili sistemu GPS v vozilu.

Garcia je bila del stranke nekdanjega predsednika Rafaela Correa Movimiento Revolución Ciudadana. Correa in Luisa Gonzalez, strankarska predsedniška kandidatka na zadnjih volitvah, sta umor označila za atentat. “Nimam besed, v šoku sem. Nihče v Ekvadorju ni varen, nihče!” je zapisala Gonzalez.

Brigitte Garcia
Brigitte Garcia (Foto: PROFIMEDIA)

Garcia je po umoru predsedniškega kandidata Fernanda Villavicencia zadnja političarka v državi, ki je bila umorjena. Villavicencio je bil glasen kritik korupcije in organiziranega kriminala, ubili pa so ga avgusta lani, ko je zapuščal predvolilni dogodek.

Spomnimo, ekvadorski predsednik Daniel Noboa je januarja razglasil izredne razmere, ko so oboroženi moški med neposrednim prenosom vdrli na televizijsko postajo. Prav tako je predsednik 22 kriminalnih združb označil za teroristične organizacije.

V začetku marca so izredne razmere podaljšali za 30 dni. V tem času se je število umorov prepolovilo – s povprečno 24 na 12 umorov na dan. Iz predsednikovega urada so sporočili še, da so varnostne sile od januarja do ponedeljka izvedle skoraj 150.000 operacij na nacionalni ravni in aretirale več kot 11.700 ljudi, od tega 280 zaradi obtožb terorizma. Med operacijami je umrlo štirinajst domnevnih kriminalcev, zasegli pa so 3.300 kosov orožja in 64,3 tone mamil.

Noboa je v izjavi obsodil umora Garcie in njenega sodelavca ter dejal, da si v sodelovanju s policijo in tožilstvom prizadeva za hitro preiskavo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!