V eni od najbogatejših četrti na svetu smrtonosna droga uničuje življenja

Svet 07. Maj 202305:40 > 07:55 2 komentarja
Problem s fentanilom v San Franciscu
PROFIMEDIA

V San Franciscu se je v prvih treh mesecih letošnjega leta število smrti zaradi drog povečalo za 41 odstotkov. V povprečju vsakih 10 ur ena oseba umre zaradi prevelikega odmerka. Največje težave povzroča fentanil, ki je 100-krat močnejši od morfija, potencialno smrtonosna pa sta že dva miligrama te sintetične droge. V ZDA, kjer so fentanil oklicali za "nacionalno smrtonosno grožnjo", velja ta droga za najpogostejši vzrok smrti zaradi prevelikega odmerka. Kako razširjena je pri nas in drugod po Evropi ter zakaj je tako nevarna?

Ekipa Sky Newsa se je odpravila v San Francisco, kjer vlada prava “fentanilska kriza”. Samo dve ulici stran od sedeža Twitterja, v mestni četrti z več milijarderji kot kjerkoli drugje na svetu, je nastala tržnica drog na prostem.

Fentanil je močan sintetični opioid, ki je podoben morfiju, vendar je do stokrat močnejši. V primerjavi s čistim heroinom pa deluje približno 50-krat močneje, a je njegova proizvodnja bistveno cenejša in hitrejša.

“Dejstvo, da to ni glavna novica na televiziji vsak večer, se nam zdi noro,” je za Sky News dejal Trevor Pearson, ki je z opiodi zasvojen že 10 let. “Še nikoli nisem videl česa takšnega. Normalni ljudje na poti v službo se ustavijo, prvič poskusijo to drogo, in v tistem trenutku zapustijo svoje življenje, ostanejo tukaj z nami,” opiše, kaj se dogaja.

“To je prava tragedija. To so soseske s hišami za več milijonov dolarjev, ljudje pa spijo pred vhodnimi vrati. Sploh si ne morem predstavljati, kako se počutijo tisti, ki celo življenje delajo, da bi si lahko privoščili tak dom, ki potem konča na takšen način,” je Pearson nadaljeval opis razmer, ki vladajo v premožni soseski San Francisca.

Število smrti zaradi drog se je v San Franciscu v prvih treh mesecih letošnjega leta povečalo za 41 odstotkov, najhuje pa je v okrožju Tenderloin. Kalifornijski guverner Gavin Newsom je zato že sporočil, da bo v okviru boja proti trgovini s fentanilom v mesto maja napotil nacionalno gardo.

Smrti zaradi prevelikih odmerkov drog v ZDA
Nacionalni inštitut za zlorabe psihoaktivnih drog ZDA

Prebivalci mesta so sicer precej razdeljeni glede tega, kako se boriti proti nastali krizi. Nekateri želijo, da ulice na silo in hitro počistijo, drugi se zavzemajo za bolj sočuten pristop. Organizacija za preprečevanje drog Heppac vsak teden ljudem deli čiste igle, komplete za oskrbo ran in zdravilo Narcan, ki ga lahko odvisniki vzamejo v primeru prevelikega odmerka.

Medtem so po vsem San Franciscu v barih na voljo testi, s katerimi lahko ljudje preverijo, ali je kokainu ali kateri drugi drogi dodan fentanil. “Noben preprodajalec drog noče stranki namerno prodati fentanila namesto kokaina. Finančno ni smiselno, da ubiješ svoje stranke,” pa je v pogovoru za Sky News dejal nekdanji preprodajalec drog Jeff.

Smrtonosna že dva miligrama

Kot pojasnjujejo na ameriškem Nacionalnem inštitutu za zlorabe psihoaktivnih drog (NIDA), so sintetični opioidi, vključno s fentanilom, trenutno najpogostejši vzrok smrti zaradi prevelikih odmerkov. Upoštevajoč podatke ameriškega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni je lani zaradi prevelikega odmerka umrlo 107.375 ljudi, od tega jih je kar 67 odstotkov umrlo zaradi prevelikega odmerka fentanila.

Uporabniki pogosto umrejo tudi zaradi kombinacije fentanila z drugimi prepovedanimi substancami, kot so kokain, heroin in metamfetamin. Potencialno smrtonosna sta namreč že dva miligrama fentanila. V ZDA so tako samo lani zasegli 379 milijonov potencialno smrtonosnih odmerkov fentanila, kar je dvakrat toliko kot leto prej in dovolj za smrt vseh Američanov, so zapisali na Zvezni agenciji za boj proti drogam (DEA).

Po podatkih Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA) je bilo do zdaj v Evropski uniji dokumentiranih več kot 250 smrti, ki so bile povezane s fentanilom. Na EMCDDA sicer poudarjajo, da so podatki najverjetneje izjemno podcenjeni, zato je dejansko število smrti težko oceniti.

Surovine iz Kitajske, končni produkt iz Mehike

Če fentanil predpiše zdravnik, ga pacient lahko prejme intravenozno, kot obliž ali pastile. Nezakonito proizvedeni fentanil, ki ga najpogosteje povezujejo s prevelikimi odmerki, pa se prodaja v obliki praška, kot razpršilo za nos, kapljice za oči ali kot tablete, v zadnjem času pa so se začele pojavljati tudi tekočine za uparjanje v elektronskih cigaretah, ki vsebujejo fentanil.

Ameriška zvezna agencija za boj proti drogam je fentanil opisala kot najbolj smrtonosno grožnjo, s katero se spoprijemajo ZDA. Večina fentanila pa v ZDA pride prav iz sosednje Mehike. V zadnjih letih je fentanil postal izjemno donosen izvozni artikel mehiških narkokartelov. Razlog za to med drugim tiči v tem, da je njegova proizvodnja veliko cenejša in hitrejša od proizvodnje “tradicionalnih drog”.

V Mehiki naj bi ga množično proizvajala narkokartela Sinaloa in Jalisco, ki pa po informacijah DEA pri proizvodnji uporabljata poceni kemikalije kitajskega izvora. Preprodajalci fentanil pogosto mešajo tudi z drugimi drogami, saj je njegova proizvodnja cenejša, ter tako tudi druge droge v večjih količinah proizvedejo za manjšo ceno, kar pa je še posebej tvegano.

fentanil
Levo je avtentična protibolečinska tableta OxyContin, desno pa je ponaredek, ki so mu ilegalno primešali fentanil. (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšni so učinki fentanila?

Učinki fentanila, ki nastopijo 15 do 30 minut po uporabi, so sorodni učinkom heroina, morfija in drugih opiatov, vendar pa fentanil povzroča občutno manjšo evforijo in zavira dihanje, pojasnjujejo v društvu Stigma. Drugi pogosti učinki vključujejo še intenzivnejše sanje, sedacijo, sproščenost, zmanjšanje razsodnosti, zaprtje, znižan libido, zaviranje apetita, zmedenost, utrujenost ter tesnobo, našteva NIDA.

Kakor pri drugih opioidnih drogah obstaja velika verjetnost psihične in fizične zasvojenosti pri kronični uporabi fentanila in njegovih analogov, pojasnjujejo na združenju DrogArt in dodajajo, da se, če oseba uporabo preneha hipoma, pojavijo tudi močni odtegnitveni simptomi. Ob konzumaciji se veže na opioidne receptorje v možganih, ki nadzorujejo bolečino in čustva.

Fentanil ima močnejše protibolečinsko delovanje in sedacijo, zato se je njegova uporaba občutno povečala, predvsem v Ameriki, kjer je izbruhnila epidemija zastrupitev z velikim odstotkom smrtnih primerov. Ko posameznik vzame prevelik odmerek, se njegovo dihanje upočasni oziroma povsem ustavi, posledično se zmanjša količina kisika, ki doseže možgane, kar se imenuje hipoksija, in lahko vodi v komo, trajne poškodbe možganov ter celo smrt. Večina uporabnikov umre doma.

Na tnalu tudi Snapchat

Proti farmacevtskim podjetjem, distributerjem in lekarnam je bilo v ZDA doslej vloženih več tisoč tožb, v katerih jim očitajo nepravilno oglaševanje in prikrivanje negativnih posledic uživanja fentanila.

Ena izmed zadnjih tožb, ki pretresa ameriško javnost, pa je tožba zoper družbeno omrežje Snapchat. Tožilci so v imenu staršev več kot 50 otrok in mladostnikov, ki so umrli zaradi prevelikega odmerka fentanila, zoper priljubljeno družbeno platformo vložili skupinsko tožbo, saj naj bi imelo ključno vlogo pri distribuciji tablet s fentanilom. V večini primerov so žrtve mislile, da prek Snapchata kupujejo tablete OxyContin, Percocet, Xanax, dejansko pa so prejeli tablete s smrtonosnim odmerkom fentanila, poroča Bloomberg.

V nasprotju z Instagramom in TikTokom Snapchat zagotavlja zasebnost med uporabnikoma med komunikacijo. Preprodajalci drog lahko izbrišejo vse dokaze o komunikaciji in se izognejo odgovornosti, ko gre kaj narobe.

Snapchat
PROFIMEDIA

Kako je pri nas?

Tako kot morfij je tudi fentanil zdravilo, ki se v nadzorovanem okolju lahko uporablja za zdravljenje bolnikov s hudimi bolečinami. Pogosto se uporablja pri osebah, ki so zbolele za rakom, za zdravljenje bolnikov s kronično bolečino, za lajšanje bolečin po operacijah ter kot anestetik, znani pa so tudi primeri uporabe v vojski, pojasnjujejo v slovenskem društvu za zmanjševanje škode zaradi drog Stigma, kjer se sicer z uporabniki fentanila ne srečujejo pogosto.

Tudi v Združenju DrogArt, ki je usmerjeno v zmanjševanje škodljivih posledic drog, so pojasnili, da v Sloveniji ne zaznavajo razširjenosti fentanila. “Zagotovo obstajajo posamezni uporabniki, ki ga kupijo na darknetu (nedosegljivi internet, op. p.), a v splošnem obtoku se pri nas ne pojavlja,” je pojasnil Marko Verdenik, koordinator testiranja pri DrogArtu. V združenju namreč omogočajo različne načine testiranja psihoaktivnih substanc – tako hitre teste kot tudi laboratorijsko testiranje v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). V substancah, ki so kupljene na črnem trgu ali po spletu, so pogosto namreč dodane neželene primesi, ki so lahko izjemno nevarne ter povečajo možnost zastrupitve in predoziranja.

Tudi fentanil in njegovi derivati so lahko smrtno nevarni, še zlasti v kombinaciji z depresorji, kot so drugi opiati (heroin, morfij, opij), benzodiazepini (Helex, Xanax, Apaurin), disociativi (ketamin), GHB/GBL, pa tudi v kombinaciji z alkoholom, so še pojasnili na DrogArtu. Sami so na testiranje doslej dobili le dva vzorca fentanila, a sta bila oba kupljena kot fentanil in ni šlo za primes drugim prepovedanim substancam.

Kot je še pojasnil Verdenik, tudi drugje po Evropi za zdaj še ne zaznavajo razširjenosti te droge, težave imajo tako le v ZDA ter baltskih državah. Kot je še razložil, so uporabniki opiatov v vsaki državi, in ko je dostopnost do ene substance otežena oziroma se prekine oskrbovalna veriga, se na trgu pojavijo nove substance, ki imajo podobne učinke. Tako lahko sklepamo, da je na severu Evrope dostop do heroina postal otežen, zato so uporabniki začeli posegati po fentanilu.

Protibolečinski obliži s fentanilom.
Protibolečinski obliži s fentanilom. (Foto: PROFIMEDIA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje