V EU dogovor o novih sankcijah proti Belorusiji

Svet 01. Dec 202119:26 0 komentarjev
Belorusko-poljska meja
Leonid Scheglov/REUTERS

Države Evropske unije so potrdile nove sankcije proti Belorusiji zaradi spodbujanja migracij. Na seznam dodajajo 17 oseb in 11 podjetij, za zdaj je znano le, da se bo na seznam uvrstila Belavia.

Države članice EU so danes na ravni stalnih predstavnikov potrdile nove sankcije proti Belorusiji zaradi spodbujanja migracij. Na seznam sankcij bo unija dodala 17 oseb in 11 podjetij, med drugim tudi belorusko letalsko družbo Belavia. Na ministrski ravni naj bi EU sankcije potrdila v četrtek. Po uradni potrditvi, kar velja za formalnost, bodo tudi objavili seznam oseb in podjetij, proti katerim EU uvaja sankcije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaenkrat je znano le, da bo na seznamu Belavia. Po uvrstitvi na seznam beloruska družba ne bo smela več najemati letal drugih evropskih podjetij. S tem želijo preprečiti, da bi Belavia iz revnejših in konfliktnih območij še naprej prevažala ljudi v Belorusijo. Sankcije pa naj bi med drugim uvedli še proti sirski letalski družbi Cham Wings, ki naj bi služila s transportom prebežnikov v Belorusijo.

Zunanji ministri EU so sredi novembra potrdili razširitev pravnega okvira za sankcije proti posameznikom in podjetjem, ki bo omogočila kaznovanje odgovornih v Belorusiji za hibridne napade in izkoriščanje prebežnikov v politične namene.

Beloruskemu voditelju Aleksandru Lukašenko EU očita, da namerno vabi prebežnike v državo, saj da bodo tako lažje prišli v Evropsko unijo. S tem naj bi se Lukašenko želel maščevati za sankcije EU, ki so jih uvedli zaradi zatiranja civilne družbe in demokratične opozicije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!