V EU krepijo izmenjavo informacij o vmešavanju v evropske volitve

Evropske Volitve 24. Apr 202422:09 0 komentarjev
Evropska komisija v Bruslju
Foto: Yves Herman/REUTERS

Države članice in institucije Evropske unije zaradi poskusov tujega vmešavanja v evropske volitve, ki bodo junija, krepijo izmenjavo informacij, so danes sporočili s Sveta EU.

Za okrepitev sodelovanja so se pretekli teden na zasedanju v Bruslju zavzeli voditelji članic, ki so razpravljali tudi o poskusih ruskega vmešavanja v volitve.

Belgijsko predsedstvo Sveta EU, v katerem so zastopane države članice, je okrepljeno deljenje informacij omogočilo s sprožitvijo nekaterih določb v okviru mehanizma za odzivanje na krize (IPCR).

Način izmenjave informacij je eden od treh načinov delovanja IPCR, ki vključuje začetek priprave analitičnih poročil in uporabo spletne platforme, da bi bolje razumeli razmere in se pripravili na morebitno zaostritev.

Kot so pojasnili na Svetu, bo to omogočilo zbiranje vseh relevantnih informacij in vseh aktivnosti, s čimer bi zagotovili podporo pripravljenosti ter hiter in usklajen odziv na morebitno vmešavanje.

Tako bodo podprli okrepljeno sodelovanje med državami članicami in institucijami EU, za kar so se pretekli teden na vrhu v Bruslju zavzeli predsedniki vlad in držav. Strinjali so se, da bodo pozorno spremljali in zajezili vsakršno tveganje, povezano z dezinformacijami ter tujim manipuliranjem z informacijami in vmešavanjem v volilne procese.

O poskusih vmešavanja v volitve v Evropski parlament, ki bodo potekale med 6. in 9. junijem, so razpravljali po odkritjih čeških in belgijskih obveščevalnih služb o ruskih poskusih vplivanja na delo Evropskega parlamenta. Tarča ruskih dezinformacij je bila tudi Slovenija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!