V Evropskem parlamentu žalna slovesnost za Sassolijem

Svet 17. Jan 202220:30 0 komentarjev
david sassoli
Gonzalo Fuentes/REUTERS

Poslanci Evropskega parlamenta in drugi visoki predstavniki člani EU so se danes na žalni slovesnosti v Strasbourg poklonili nedavno preminulemu predsedniku parlamenta Davidu Sassoliju. Nekdanji italijanski premier Enrico Letta ga je označil za "svetilnik upanja", predsednik sveta EU Charles Michel pa za "leva v službi evropske demokracije".

Spominska slovesnost se je začela z besedami podpredsednice Evropskega parlamenta in najverjetnejše Sassolijeve naslednice Roberte Metsole. “Evropa je izgubila voditelja, demokracija je izgubila prvaka, vsi pa smo izgubili prijatelja,” je povedala po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Žalni nagovor je nato imel nekdanji italijanski premier Enrico Letta, dolgoletni prijatelj Davida Sassolija, ki je umrl minuli torek v starosti 65 let. “Davidov boj za demokracijo, svobodo in pravno državo je bil navdih za vse nas; njegov boj je bil svetilnik upanja,” je dejal Letta. Po njegovih besedah je prav upanje najbolj zaznamovalo Sassolijevo vodstvo. “Vse svoje življenje je posvetil temu, da zagotovi besedo tistim, ki je nimajo. Da zagotovi upanje tistim, ki ga nimajo,” je dodal.

“Pustil si večni pečat v evropski zgodovini in v naših življenjih. Tvoje delo bomo nadaljevali,” je še povedal Letta.

“Lev v službi evropske demokracije”

Spregovoril je tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je pokojnega označil za “leva v službi evropske demokracije”. “Sassoli je imel prave besede za obrambo evropskega projekta v najtemnejši fazi brexita,” je nadaljeval Michel. Spomnil je, kako je “David oboževal konkretna dejanja, kot je odločitev o odprtju Evropskega parlamenta v času pandemije, da bi prišel naproti ljudem v največjih težavah.”

Francoski predsednik Emmanuel Macron, čigar država trenutno predseduje Svetu EU, je povedal, da je bil Sassoli “človek, katerega vizija je bila široka kot celina”. Poudaril je, da je Sassoli “položil veliko kamnov v stavbo Evropske unije in jih prav toliko pripravil za njeno prihodnost”. Dodal je, da je bil Sassoli človek z voljo in talentom, ki je vedno branil pravno državo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Slovesnosti ob začetku plenarnega zasedanja parlamenta so se sicer poleg voditeljev osrednjih evropskih institucij in vodij političnih skupin v Evropskem parlamentu udeležili tudi nekateri drugi predsedniki in predstavniki držav članic. V imenu Slovenije se je žalne slovesnosti udeležil zunanji minister Anže Logar.

Dogodka se medtem ni udeležila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, saj je trenutno v samoizolaciji, potem ko je bil njen voznik pozitiven na okužbo z novim koronavirusom.

david sassoli david sassoli
Paolo Giandotti/Italian Presidency/Handout via REUTERS
david sassoli david sassoli
Guglielmo Mangiapane/REUTERS
david sassoli david sassoli
Paolo Giandotti/Italian Presidency/Handout via REUTERS
david sassoli david sassoli
Guglielmo Mangiapane/REUTERS
david sassoli david sassoli
Gonzalo Fuentes/REUTERS
david sassoli david sassoli
Gonzalo Fuentes/REUTERS
david sassoli david sassoli
Gonzalo Fuentes/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!