V Franciji aretirali napačnega osumljenca za umor Hašokdžija

Svet 08. Dec 202115:38 0 komentarjev
džamal Hašokdži
Sarah Silbiger/REUTERS

Savdijec, ki so ga včeraj na pariškem letališču Charlesa de Gaulla aretirali zaradi suma sodelovanja pri umoru savdskega novinarja Džamala Hašokdžija, ni osumljenec, ki ga je iskala Turčija. Moškega so že izpustili na prostost, je danes sporočilo pariško tožilstvo.

Moškega so aretirali na podlagi mednarodnega pripornega naloga, ki so ga 5. novembra 2018 v povezavi z umorom Džamala Hašokdžija izdale turške pravosodne oblasti. “Vendar pa je temeljito preverjanje identitete te osebe pokazalo, da nalog ni bil razpisan zanj,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal tožilec Remy Heitz.

Moškega z imenom Halid al Otaibi, ki je bil namenjen v Rijad, so aretirali v torek na pariškem letališču Charlesa de Gaulla. Zanj so odredili sodno pridržanje. Savdsko veleposlaništvo v Parizu je sicer že v torek zvečer sporočilo, da aretirani nima nobene povezave z umorom Hašokdžija. Vir pri savdskih varnostnih službah je v torek potrdil, da je “pravi Halid al Otaibi tako kot vsi drugi osumljenci v tem primeru že v zaporu v Savdski Arabiji”. “Savdijcev s takšnim imenom je več sto,” je povedal vir.

Hašokdžija, vidnega kritika savdskih oblasti, so oktobra 2018 na savdskem konzulatu v Istanbulu ubili pripadniki posebnih enot iz Rijada. Njegovega trupla, ki naj bi bilo razkosano, niso nikoli našli. Turško sodišče je lani začelo v odsotnosti soditi 20 osumljenim sodelovanja pri umoru. Turško tožilstvo je kasneje vložilo obtožnice še proti šestim osumljencem iz Savdske Arabije.

Septembra 2020 je savdsko sodišče razveljavilo smrtne kazni, predhodno izrečene petim ljudem, obsojenim zaradi smrti Hašokdžija, in jih namesto tega obsodilo na 20 let zapora.

džamal hašodži
PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!