V Gambiji preiskujejo povezavo med smrtmi 66 otrok in sirupom proti kašlju

Svet 09. Okt 202216:48 0 komentarjev
Sirupi proti kašlju
Profimedia

Oblasti v Gambiji preiskujejo smrti 66 otrok, ki naj bi bile povezane s sirupi proti kašlju. Tamkajšnje zdravstvene oblasti so že julija opazile porast akutnih poškodb ledvic pri otrocih. Laboratorijska analiza vzorcev je potrdila povezavo s sirupi proti kašlju in prehladu, ki jih proizvaja indijsko podjetje. V sirupih so našli nesprejemljivo visoke količine snovi, ki se uporabljata kot topilo in kot antifriz. Direktor Svetovne zdravstvene organizacije je pozval vse države, naj si prizadevajo za odkrivanje in odstranitev teh izdelkov iz obtoka.

Policija v Gambiji je sprožila preiskavo smrti 66 otrok, ki naj bi bile povezane s sirupom proti kašlju, poroča BBC. Zaslišali so predstavnike vodstva tamkajšnje agencije za zdravila in predstavnike podjetij, ki uvažajo zdravila. Šlo naj bi za štiri sirupe proti kašlju, ki jih ta afriška država uvaža iz Indije. Predsednik Gambije Adama Barrow je dejal, da je v preiskavi potrebno “obrniti vsak kamen”.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer že pred dnevi izdala opozorilo glede omenjenih sirupov. Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je na novinarski konferenci poudaril, da WHO izvaja preiskavo z indijskim proizvajalcem, podjetjem Maiden Pharmaceuticals, in pristojnimi organi v Indiji.

“Navedeni proizvajalec WHO ni zagotovil jamstev o varnosti in kakovosti teh izdelkov,” je organizacija zapisala v opozorilu in dodala, da laboratorijske analize vzorcev izdelkov potrjujejo, da vsebujejo nesprejemljive količine dietilen glikola in etilen glikola, snovi, ki se uporabljata kot topilo oziroma antifriz.

Navedeni snovi sta strupeni za ljudi in sta lahko smrtno nevarni. Med drugim lahko povzročita bolečine v trebuhu, bruhanje, drisko, glavobol, spremenjeno duševno stanje in akutno poškodbo ledvic, kar lahko privede do smrti. Kot je za BBC povedala mama enega od 66 umrlih otrok, malček ni več odvajal urina, potem ko je zaužil sirup.

Gambija
Profimedia

Gambijski zdravstveni delavci skupaj s predstavniki Rdečega križa zdaj hodijo od vrat do vrat ter obiskujejo lekarne in druge prodajalne, da bi našli vse nevarne sirupe in morebitna druga zdravila, ki vsebujejo omenjeni nevarni snovi. Doslej so našli in poslali v uničenje že več kot 16.000 izdelkov, poroča BBC, ki navaja podatke Rdečega križa.

WHO je sporočila, da informacije, ki jih je prejela od indijske osrednje organizacije za nadzor nad standardi zdravil, kažejo, da je proizvajalec kontaminirana zdravila dobavil le v Gambijo. “Vendar pa ni mogoče izključiti dobave teh izdelkov prek neformalnih ali nereguliranih trgov v druge afriške države. Prav tako bi proizvajalec lahko uporabil isti kontaminirani material v drugih izdelkih in jih distribuiral na lokalni ravni ali izvozil, zato je možna globalna izpostavljenost,” so še dodali pri WHO. V luči tega je Tedros vse države pozval, naj si prizadevajo za odkrivanje in odstranitev teh izdelkov iz obtoka, da bi preprečili nadaljnjo škodo za bolnike.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!