V Georgii končali preiskavo nekdanjega predsednika Trumpa glede volitev 2020

Svet 09. Jan 202319:14 1 komentar
Donald Trump
Octavio Jones/REUTERS

Posebna velika porota iz Atlante v ameriški zvezni državi Georgii, ki je preiskovala pritiske bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa in njegovih zaveznikov za spremembo izida predsedniških volitev v tej republikanski državi, je sodeč po sodni vlogi končala svoje delo in bo podala priporočila.

Po zapletenem zakonu v Georgii lahko posebna velika porota po končanem delu poda poročilo, v katerem priporoči nadaljnje pravosodne ukrepe. V tem primeru nekdanji ameriški predsednik Donald Trump in njegovi nasprotniki čakajo, ali bo priporočila, naj državna tožilka okrožja Fulton vloži obtožnice ali ne.

Tožilka Fani Wills se bo na podlagi priporočil posebne velike porote odločila, ali bo sklicala navadno veliko poroto za potrditev ali zavrnitev obtožnic. Trump je po porazu na volitvah proti demokratu Joeju Bidnu leta 2020 republikanske državne uradnike Georgie in jih prepričeval, naj mu najdejo manjkajoče število glasov, da lahko razglasi zmago.

Povedali so mu, da tako ne gre, vendar se ni dal prepričati. V ogenj je poslal še svoje zaveznike in sodelavce, med njimi republikanskega senatorja iz Južne Karoline Lindseyja Grahama ter nekdanjega odvetnika Rudyja Giulianija. Vodilni republikanci Georgie na čelu z guvernerjem Brianom Kempom so ostali neomajni, zaradi česar jih je Trump žalil v družbenih medijih in drugje. Kasneje se je spravil še na navadne volilne uradnike države, ki so jim potem njegovi privrženci grozili s fizičnim nasiljem ali smrtjo. Trump je sicer dosegel le, da so proti njemu sprožili preiskavo, republikanci pa so izgubili volitve za zvezni senat.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje