V Harlemu nameravajo prepovedati oglase za meso

Svet 07. Sep 202208:38 2 komentarja
Meso
PROFIMEDIA

V mestu Harlem na Nizozemskem nameravajo prepovedati večino oglasov za meso zaradi vpliva te hrane na podnebje.

Mesto Harlem bo prepoved oglaševanja mesa oziroma mesnih izdelkov uveljavilo od leta 2024, kar naj bi bila prva tovrstna poteza mesta na svetu, poroča BBC.

Predlogu, ki ga je pripravila zelena politična stranka GroenLinks, nasprotuje mesna industrija, nekateri pa so prepričani, da to omejuje svobodo govora.

Po podatkih Združenih narodov živina proizvede več kot 14 odstotkov vseh toplogrednih plinov, ki jih povzroči človek, vključno z metanom. “Meso je zelo škodljivo za okolje. Ljudem ne moremo govoriti, da obstaja podnebna kriza, in jih spodbujati k nakupu izdelkov, ki so del te krize,” je za časopis Trouw povedala Ziggy Klazes, svetnica GroenLinks iz Harlema.

Vlada mesta s 160.000 prebivalci pravi, da se še ni odločila, ali bo tudi trajnostno pridelano meso vključeno v prepoved oglaševanja. Predlog so podprli tudi poslanci stranke Krščansko-demokratski izziv.

“Organi gredo predaleč, ko ljudem govorijo, kaj je zanje najbolje,” je dejal predstavnik osrednje organizacije mesnega sektorja. Desničarska stranka BVNL je to označila za “nesprejemljivo kršitev podjetniške svobode” in dejala, da bi bilo to “usodno za prašičerejce”.

Svetnik BVNL iz Harlema Joey Rademaker je dejal, da je “prepoved oglaševanja iz političnih razlogov skorajda diktatorska”.

Profesor prava z Univerze v Groningenu Herman Bröring meni, da bi lahko prepoved kršila svobodo izražanja in sprožila tožbe.

Po podatkih nizozemskega statističnega urada približno 95 odstotkov Nizozemcev uživa meso, vendar več kot polovica ne vsak dan.

Amsterdam in Haag sta že prepovedala oglase za letalsko industrijo in industrijo fosilnih goriv. Govedina je tista, ki je odgovorna za največ emisij toplogrednih plinov. Naslednji največji okoljski odtis ima jagnjetina, vendar je ta za 50 odstotkov manjši kot pri govedini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje