V iranski jedrski elektrarni našli uran, ki je skoraj primeren za izdelavo bombe

Svet 01. Mar 202319:46 2 komentarja
obrat za bogatenje goriva Fordow
Maxar Technologies/AFP PHOTO/PROFIMEDIA

V iranskem jedrskem obratu so našli delce urana, ki so obogateni skoraj do stopnje, primerne za izdelavo bomb, je sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo. Združene države Amerike so ob tem opozorile, da je Teheran vse bolj spodoben izdelati jedrsko bombo.

CNN je dobil vpogled v zaupno poročilo Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), v katerem je agencija potrdila, da so v iranskem obratu za bogatenje goriva Fordow Fuel Enrichment Plant (FFEP) našli delce urana, obogatene do 83,7 odstotka čistosti. Za izdelavo jedrske bombe mora biti uran obogaten do 90-odstotne čistosti.

FFEP je podzemni jedrski objekt, ki leži 31 kilometrov od mesta Qom.

IAEA je vzorce v tovarni odvzela januarja letos. Agencija je nato Iran obvestila, da se ti podatki ne skladajo z napovedjo Irana o stopnji obogatitve urana v obratu Fordow. Pozvala jih je, naj pojasnijo izvor teh delcev. Po poročanju CNN pogovori z Iranom še potekajo.

Iranska zaloga urana, obogatenega do 60 odstotkov, se je od zadnjega četrtletnega poročila povečala s 25,2 kilograma na 87,5 kilograma.

V poročilu je navedeno tudi, da omenjeni “dogodki jasno kažejo na sposobnost IAEA, da odkrije spremembe v delovanju jedrskih objektov v Iranu in o njih poroča”.

Zunanji minister: Z IAEA smo imeli konstruktivna pogajanja

Iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahian v intervjuju za CNN ni neposredno odgovoril na vprašanje o poročilu o bogatenju urana.

Povedal je, da je namestnik generalnega direktorja IAEA Massimo Aparo v zadnjih tednih dvakrat obiskal Iran, generalni direktor IAEA Rafael Grossi pa, da je bil povabljen na obisk v Iran.

generalni direktor IAEA Rafael Grossi
PROFIMEDIA

“Z IAEA smo dogovorjeni za časovni načrt. V zadnjih nekaj tednih je Iran dvakrat obiskal Apara, namestnika Grossija. Imeli smo konstruktivna in produktivna pogajanja. Grossija smo povabili, da kmalu obišče Iran,” je rekel Amir Abdolahian. “Naši odnosi z IAEA so na pravi, naravni poti.”

Iran je lani odstranil vso opremo IAEA za nadzor in spremljanje dejavnosti, povezanih z jedrskim sporazumom. V poročilu agencije je navedeno, da je imela ta poteza “škodljive posledice za sposobnost IAEA, da zagotovi miroljubno naravo iranskega jedrskega programa”.

ZDA: To bi lahko bil zelo resen razvoj dogodkov

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva je dejal, da bi poročilo IAEA lahko pomenilo “zelo resen razvoj dogodkov”. “Smo v tesnem stiku s svojimi zavezniki in partnerji v Evropi in regiji, saj čakamo na nadaljnje podrobnosti IAEA o tem potencialno zelo resnem dogodku,” je dodal.

Namestnik ameriškega obrambnega ministra za politiko Colin Kahl je v torek dejal, da je “iranski jedrski napredek,” odkar je administracija nekdanjega predsednika Donalda Trumpa umaknila ZDA iz jedrskega sporazuma iz leta 2015, “izjemen”. Dodal je, da bi leta 2018, ko so ZDA izstopile iz sporazuma, “Iran potreboval približno 12 mesecev za proizvodnjo za eno bombo vrednega materiala”.

“Zdaj bi za to potrebovali približno 12 dni,” je dodal.

obrat za bogatenje goriva Fordow
Maxar Technologies/AFP PHOTO/PROFIMEDIA

Več kot leto dni trajajoča posredna pogajanja med ZDA in Iranom, s katerimi so poskušali obnoviti jedrski sporazum iz leta 2015, so septembra 2022 propadla. Napetosti med državama so se samo še povečale, potem ko je Iran zatrl proteste in ko je Teheran Rusiji dobavil brezpilotna letala. Kahl je dejal, da je sporazum “zamrznjen”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje