V Iranu po navedbah generalnega tožilca razpustili moralno policijo

Svet 04. Dec 202217:24
Mahsa Amini
PROFIMEDIA

V Iranu so po navedbah generalnega državnega tožilca razpustili moralno policijo, ki je bila odgovorna predvsem za zagotavljanje spoštovanja pravil oblačenja žensk. Iran je danes tudi napovedal ustanovitev preiskovalnega odbora za razjasnitev razlogov za proteste, ki v državi potekajo že več kot dva meseca.

“Moralna policija je bila razpuščena,” je dejal generalni državni tožilec Mohamed Džafar Montazeri. Razpustili naj bi jo po več kot dveh mesecih protestov, ki so v Iranu izbruhnili, potem ko je po policijskem pridržanju umrla 22-letna Kurdinja Mahsa Amini.

A iransko notranje ministrstvo, pod katerega spada moralna policija, sicer ni potrdilo razpustitve te enote policije, iranski državni mediji pa so poročali, da generalni državni tožilec Montazeri ni odgovoren za nadzor teh enot, je dodatno poročal britanski Guardian.

Moralna policija je Masho Amini aretirala zaradi domnevno nepravilnega nošenja islamske naglavne rute hidžab. “Moralna policija nima nič skupnega s sodstvom in odpravili so jo tisti, ki so jo ustanovili,” je v soboto zvečer po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki povzema iransko tiskovno agencijo Isna, dejal generalni državni tožilec. Čeprav je bila moralna policija razpuščena, se bo s tem družbenim izzivom še naprej ukvarjal pravosodni organ, je še dejal.

Iran je danes tudi napovedal ustanovitev preiskovalnega odbora za razjasnitev razlogov za proteste. Vendar pa v odboru ne bodo sodelovali ne protestniki ne kritiki sistema, je po poročanju iranske tiskovne agencije Ilna sporočil notranji minister Ahmad Vahidi. Po poročanju iranskih medijev se je iranski predsednik Ebrahim Raisi danes na kriznem vrhu sestal tudi z več ministri. Na dnevnem redu srečanja v parlamentu v Teheranu je bil tudi najnovejši razvoj dogodkov v državi.

Po mnenju opazovalcev razpustitev moralne policije ne bo pomenila konca obveznega nošenja hidžaba, vendar bi lahko predstavljala delni uspeh ženskega gibanja v Iranu. Od začetka protestov v Iranu številne ženske, zlasti v velikih mestih, vse bolj opuščajo nošenje obvezne naglavne rute in islamska pravila oblačenja.

Po ocenah borcev za človekove pravice je bilo v Iranu od začetka protestov ubitih približno 470 protestnikov, od tega 64 otrok in 60 pripadnikov varnostnih služb. Uradni podatki o tem so sicer različni: varnostni svet govori o 200, poveljnik revolucionarne garde pa o 300 mrtvih. Poleg tega je bilo v zadnjih dveh mesecih aretiranih na tisoče ljudi, med njimi študenti, novinarji, športniki in umetniki. Nekatere protestnike so revolucionarna sodišča že obsodila na smrt. Od ponedeljka naprej so po vsej državi načrtovani novi protesti in po navedbah opozicije tudi stavke.

Smrt 22-letne iranske Kurdinje Jine Mahse Amini je sprožila obsežne proteste po vsem Iranu. O razmerah v Iranu in boju za pravice žensk smo obsežno pisali v rubriki Poglobljeno, in sicer v članku z naslovom “Ženske, življenje, svoboda”: kako so ženske povedle upor zoper iranski režim.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar