V Istanbulu naj bi umorili vodjo črnogorskega kriminalnega škaljarskega klana

Svet 09. Sep 202212:29 0 komentarjev
Jovan Vukotić
MUP Srbije

Vodjo kriminalnega škaljarskega klana Jovana Vukotića so v četrtek popoldne umorili v Istanbulu, poroča več srbskih in črnogorskih medijev. S črnogorske policijske uprave so sicer sporočili, da še nimajo uradne potrditve tega dogodka. Vukotić je bil na begu, pravosodni organi v Črni gori pa so za njim pred enim letom razpisali mednarodno tiralico.

Vukotića je po neuradnih informacijah časnika Vijesti neznanec na motorju ustrelil v taksiju. V času smrti naj bi Vukotić pri sebi imel srbske osebne dokumente.

Posebno državno tožilstvo Črne gore je Vukotića obtožilo, da je novembra in decembra leta 2020 oblikoval kriminalno združbo za likvidacijo vodij rivalskega kavačkega klana Slobodana Kašćelana in Radoja Zvicera. Srbska javnost je Vukotića spoznala leta 2018, ko so ga turški policisti ob sodelovanju srbskih kolegov ujeli v Turčiji in predali Srbiji.

Srbsko ministrstvo za notranje zadeve je takrat sporočilo, da gre za resen udarec organiziranemu kriminalu, tedanji minister Nebojša Stefanović pa je izjavil, da proti Vukotiću vodijo postopek v Srbiji. Višje sodišče v Beogradu ga je pravnomočno obsodilo na 15 mesecev zapora uporabe ponarejenega makedonskega potnega lista z njegovo fotografijo. Srbija ga je nato izročila Črni gori, a je kmalu pobegnil.

Spor zaradi 300 kilogramov kokaina

Vojna med kriminalnima klanoma se je začela leta 2014, ko je v Španiji izginilo 300 kilogramov kokaina. Prva žrtev vojne je bil Goran Radoman, ki je bil blizu škaljarskemu klanu, nato pa so se začeli vrstiti drugi uboji. Po po pisanju Vijesti so v obračunih naključno umrli tudi najmanj štirje nedolžni ljudje.

Oba klana izhajata iz mesta Kotor, eden iz naselja Škaljari in drugi iz naselja Kavač. Klana domnevno nadzorujeta dobršen del trgovine s prepovedanimi drogami iz Južne Amerike v Evropo.

Škaljarski klan domnevno sodeluje s petimi organiziranimi kriminalnimi skupinami iz Črne gore in regije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.