V Italiji bodo lahko skupine proti splavu v klinikah skušale vplivati na ženske

Svet 24. Apr 202412:35 1 komentar
nasprotovanje sprejetemu zakonu
Foto: PROFIMEDIA

Italijanski senat je v torek potrdil predlog zakona o načrtu za okrevanje po pandemiji covida-19, ki obravnava številne ukrepe na področju zdravstva. Med njimi je tudi amandma vlade, ki skupinam, ki nasprotujejo splavu, omogoča dostop do javnih klinik, kjer bodo lahko skušale ženske odvračati od prekinitve nosečnosti.

Senat je zakon potrdil s 95 glasovi za in 68 proti. Prejšnji teden ga je podprla tudi poslanska zbornica, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Klinike oziroma družinske posvetovalnice, ki sodijo v del javnega zdravstvenega sistema, nudijo ženskam podporo in druge storitve na področju spolnega zdravja, nosečnosti in materinstva, vključno z zdravniškimi posvetovanji. Do njih pa bodo v skladu z amandmajem sedaj lahko dostopale skupine, ki nasprotujejo splavu.

Stranka Bratje Italije premierke Giorgie Meloni trdi, da je namen nove določbe omogočiti ženskam čas za razmislek pred dokončno odločitvijo o prekinitvi nosečnosti. Prepričana je, da s tem ne posega v pravice žensk. Amandma je medtem že sprožil ostre kritike opozicijskih strank, ki so ga označile kot napad na pravico do splava.

nasprotovanje sprejetemu zakonu
Foto: PROFIMEDIA

Senatorka levosredinske Demokratske stranke (PD) Beatrice Lorenzin je dejala, da si stranka Giorgie Meloni želi narediti izkušnjo splava še bolj bolečo. Senatorka iz stranke Gibanje pet zvezd Alessandra Maiorino pa je prepričana, da predlog posega v pravice žensk in ga je označila kot del “nazadnjaške propagande vlade, ki želi državo vrniti pol stoletja nazaj”.

Meloni je sicer že večkrat javno izrazila nasprotovanje splavu. Nedavno pa je obljubila, da kljub osebnim prepričanjem ne bo spreminjala obstoječe zakonodaje o splavu.

Splav je v Italiji zakonit od leta 1978, vendar je v praksi težko dostopen, saj približno polovica zdravnikov v državi zaradi moralnih ali verskih razlogov uveljavlja ugovor vesti, v nekaterih regijah pa je ta delež skoraj 90-odstoten, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje