V Italiji padala kot jajce debela toča, deli Kanade in Afganistana pod vodo

Svet 23. Jul 202317:03 0 komentarjev
kanada, nova škotska
PROFIMEDIA

Severno Italijo so v soboto prizadela močna neurja s kot jajce debelo točo, med tem pa se na jugu države borijo z visokimi temperaturami: naslednji teden bi lahko temperature na Siciliji in Sardiniji dosegle celo 47 ali 48 stopinj Celzija. Iz Kanade poročajo o najhujšem deževju v zadnjih 50 letih, vsaj štiri osebe so pogrešane, od tega dva otroka. Hude poplave pa so prizadele tudi Afganistan, kjer je umrlo več kot 30 ljudi.

Severno Italijo so v soboto prizadela močna neurja s kot jajce debelo točo.

V pokrajini Ravenna je bilo po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa v neurju poškodovanih 14 ljudi, večinoma zaradi padajočih dreves, ki jih je podrl veter. Lokalne oblasti v Ravenni so sporočile, da pristojne službe po sobotnem neurju ocenjujejo škodo in s cest odstranjujejo drevje.

Guverner Emilije-Romanje Stefano Bonaccini je danes sporočil, da bo zahteval razglasitev izrednih razmer na nacionalni ravni kot odziv na ekstremne vremenske razmere. V objavi na Facebooku je zapisal, da se regionalne oblasti “trudijo pri ocenjevanju škode v deželi Emilija-Romanja in zahtevajo izredne razmere na nacionalni ravni, da bi čim hitreje in učinkoviteje posredovali pri odpravi škode in zagotovili povračila”. O močnem neurju so poročali tudi iz Bologne.

V osrednjem in predvsem južnem delu Italije se medtem še vedno soočajo z zelo visokimi temperaturami. V deželi Kalabrija na jugu države se gasilci borijo z gozdnimi požari.

Meteorologi po poročanju nemške tiskovne agencije dpa tudi v prihodnjih dneh napovedujejo nadaljevanje vročinskega vala z rekordnimi temperaturami, ki bi na območju Sicilije in Sardinije lahko dosegle tudi rekordnih 48 stopinj Celzija. Ravno danes so na Siciliji izmerili več kot 47 stopinj, ponekod na otoku pa je zaradi visokih temperatur prišlo do izpadov električne energije. Do četrtka naj bi se vročinski val postopoma umiril, nato naj bi temperature po vsej državi nekoliko upadle.

Hude poplave so prizadele tudi Kanado. Iz vhodne kanadske province Nova Škotska poročajo o najmočnejšem deževju v več kot 50 letih, ki se je začelo v petek. V provinci pogrešajo štiri ljudi, med njimi dva otroka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pogrešana otroka sta bila v avtomobilu, ko ga je zalila voda. Ostalim trem osebam v vozilu je uspelo pobegniti. V ločenem incidentu v vzhodnem delu province Nova Škotska so poplavne vode zalile avtomobil, v katerem so bile štiri osebe. Dve osebi so iz vozila rešili, dve pa še vedno pogrešajo.

kanada, nova škotska
PROFIMEDIA

Voda je sicer zalila številne ceste, mostove in stavbe. Posnetki na družbenih omrežjih so prikazovali ceste, ki so bile videti kot reke, in številne avtomobile, ki so jih lastniki pustili v deroči vodi. V nekem trenutku je brez elektrike ostalo več kot 80.000 odjemalcev, poroča britanski BBC.

Premier Nove Škotske Tim Houston je na novinarski konferenci povedal, da je v manj kot 24 urah v provinci padlo približno toliko dežja, kot ga običajno pade v treh mesecih. Na več območjih province je razglasil izredne razmere in prebivalce pozval, naj se ne pridružujejo iskanju pogrešanih, saj razmere ostajajo nevarne. Ocenil je, da bo trajalo več dni, da se bo voda umaknila, medtem ko naj bi po napovedih vremenoslovcev na vzhodu Nove Škotske danes še naprej deževalo.

Kanadski premier Justin Trudeau je medtem novinarjem v Torontu povedal, da je zelo zaskrbljen zaradi poplav, in obljubil, da bo Ottawa provinci priskočila na pomoč. Poplave so zadnja v vrsti vremenskih nevšečnosti, ki so letos prizadele Kanado, potem ko je v tej državi v požarih v zadnjih tednih zgorelo rekordno število gozdnih površin, veliki oblaki dima pa so dosegli tudi sosednje ZDA.

O poplavah poročajo tudi iz Afganistana, najhuje je v osrednji afganistanski provinci Maidan Wardak, kjer je umrlo več kot 30 ljudi, so danes sporočili predstavniki lokalnih oblasti. Po podatkih državnega organa za nadzor nad nesrečami pogrešajo še več deset ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

afganistan poplave
PROFIMEDIA

Na stotine hiš naj bi bilo poškodovanih ali uničenih, ceste pa so zaprte za promet. Talibanske oblasti so v izjavi pozvale agencije za nujno pomoč, naj pomagajo žrtvam.

Po podatkih Združenih narodov so desetletja spopadov skupaj z degradacijo okolja in nezadostnimi naložbami v zmanjševanje tveganja nesreč prispevali k večji ranljivosti prebivalcev Afganistana za naravne nesreče.

Naravne nesreče namreč v tej od vojne razdejani državi letno v povprečju prizadenejo 200.000 ljudi. Afganistan prav tako močno trpi zaradi posledic podnebnih sprememb, ki naj bi v prihodnosti še poslabšale posledice naravnih nesreč.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!