V Italijo odslej le z negativnim testom, za necepljene 5 dni karantene

Koronavirus 14. Dec 202119:52 > 21:36 2 komentarja
meja z italijo
Profimedia

Od četrtka naprej bo vsak, ki bo želel vstopiti v Italijo, moral s seboj imeti negativni test na covid-19. Za tiste, ki proti koronavirusu niso cepljeni, pa bo odrejena 5-dnevna karantena. Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova je do italijanskih ukrepov kritična.

Od četrtka bodo za vstop v Italijo veljala ostrejša pravila. Novi pogoji, ki jih je podpisal zdravstveni minister Roberto Speranza, od vseh, tudi od državljanov članic Evropske unije, ki v Italijo vstopajo, zahtevajo negativni izvid testiranja.

Negativni rezultat pri hitrih antigenskih testih je veljaven 24 ur, pri PCR testih pa 48 ur. Za vse, ki proti koronavirusu niso cepljeni, pa je po novem obvezna tudi 5-dnevna karantena. Novi vstopni pogoji naj bi trajali do 31. januarja.

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova je bila do italijanskih ukrepov kritična. Meni, da takšne individualne poteze članic zmanjšujejo zaupanje ljudi v obstoj enakih pogojev povsod v Evropi in zaupanje v covidno potrdilo, kot eno najbolj praktičnih skupnih rešitev EU v času pandemije. Pričakuje, da bodo o tem med drugim govorili tudi voditelji članic EU na četrtkovem zasedanju v Bruslju.

Podaljšali izredne razmere

Italijanska vlada je sicer na današnji seji izredne razmere, ki jih je zaradi pandemije covida-19 prvič uvedla v začetku lanskega leta, podaljšala do 31. marca 2022. Če jih ne bi podaljšala, bi se iztekle konec letošnjega leta. Izredne razmere so podlaga za več ukrepov za zajezitev novega koronavirusa.

V Italiji od preteklega ponedeljka veljajo strožji omejitveni ukrepi, v skladu s katerimi so necepljeni oziroma tisti, ki covida-19 niso preboleli, izključeni iz večjega dela javnega življenja. Vstop v restavracije, kulturne ustanove in na športne prireditve je dovoljen le cepljenim in prebolevnikom.

V sredo pa bodo razširili obveznost cepljenja proti covidu. Po novem bo obvezno tudi za osebje, zaposleno v šolah, policiste in vojake. Že od aprila je to obvezno za vse zdravstvene delavce.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje