V izjemnih primerih bo lahko država dostopala do podatkov zasebnega sektorja

Svet 09. Nov 202315:33 1 komentar
FILE PHOTO: European Union flags flutter outside the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium
Foto: Yves Herman/REUTERS

Evropski parlament je podprl načrte za boljši dostop in uporabo podatkov, ki med drugim predvideva, da bo lahko država v primeru izrednih razmer dostopala do podatkov zasebnega sektorja. Sprejeli so tudi končni dogovor o uredbi za uvedbo evropske denarnice za digitalno identiteto. Kaj ta prinaša?

Evropski parlament je potrdil akt o podatkih, katerega namen je spodbuditi inovacije z odpravo ovir za dostop do podatkov. Nova zakonodaja, ki jo mora potrdili še Svet EU, med drugim določa pravila o souporabi podatkov, pridobljenih z uporabo povezanih proizvodov ali povezanih storitev, uporabnikom pa omogoča dostop do podatkov, ki jih ustvarijo.

Nova zakonodaja bo po oceni Evropskega parlamenta prispevala k razvoju novih storitev, zlasti na področju umetne inteligence, kjer so za usposabljanje o algoritmih potrebne ogromne količine podatkov. Njen cilj so tudi cenejše poprodajne storitve in popravila povezanih naprav.

Država z občasnim dostopom do podatkov zasebnega sektorja

V izjemnih okoliščinah ali izrednih razmerah, kot so poplave in požari v naravi, bodo lahko organi javnega sektorja dostopali in uporabljali podatke, ki jih hrani zasebni sektor, so pojasnili.

Novi zakon olajšuje tudi možnost zamenjave ponudnika storitev v oblaku – podjetij, ki ponujajo omrežne storitve, infrastrukturo ali poslovne aplikacije v oblaku in uvaja zaščitne ukrepe za preprečevanje nezakonitih mednarodnih prenosov podatkov s strani teh podjetij.

Spremenjena pravila igre

Poročevalka Pilar del Castillo Vera iz vrst EPP je dejala, da akt o podatkih prinaša spremenjena pravila igre. “Podatki o delovanju industrijske opreme bodo tovarnam, kmetijam in gradbenim podjetjem omogočili optimizacijo operativnih ciklov, proizvodnih linij in upravljanja dobavne verige,” je med drugim naštela.

Zakon o podatkih bo po njenih besedah ustvaril nov podatkovno-agilni sistem, ki bo omogočal enostaven dostop do skoraj neskončne količine visokokakovostnih podatkov. “Ključnega pomena bo za optimizacijo obstoječih in spodbujanje razvoja novih poslovnih modelov in procesov in ustvarjanja nove vrednosti. Z drugimi besedami, priložnost za inovativnost in konkurenčnost,” so poročevalko še povzeli v sporočilu za javnost.

Akt gre sedaj pred Evropski svet

Zakonodajo je Evropski parlament potrdil s 481 glasovi za, 31 glasovi proti in 71 vzdržanimi. Zdaj jo mora uradno sprejeti še Svet, da bo postala zakon.

Zaključili tudi dogovor glede evropske digitalne identitete

Svet EU in Evropski parlament sta danes sprejela končni dogovor o uredbi za uvedbo evropske denarnice za digitalno identiteto. Ta bo državljanom omogočala varno digitalno identifikacijo ter shranjevanje in upravljanje osebnih podatkov ter uradnih dokumentov v elektronski obliki.

Na ministrstvu za digitalno preobrazbo so poudarili, da bodo morale poleg javnih storitev denarnico za digitalno identiteto za prijavo v svoje spletne storitve sprejeti tudi velike spletne platforme, določene z aktom o digitalnih storitvah, in zasebne storitve, ki morajo po zakonu preverjati avtentičnost svojih uporabnikov.

Poleg varnega shranjevanja digitalne identitete bo denarnica uporabnikom po njihovih navedbah omogočala tudi odpiranje bančnih računov, plačevanje in shranjevanje digitalnih dokumentov, kot so vozniško dovoljenje, zdravniški recept, poklicno potrdilo in podobno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje