Hamas: Napad na Izrael je bil nujen

Svet 21. Jan 202408:50 > 18:54 4 komentarji
Foto: Israel Defense Forces/REUTERS

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je objavilo poročilo, v katerem so zapisali, da je bil napad na Izrael nujen v boju proti izraelski okupaciji palestinskih ozemelj. V Izraelu se je medtem včeraj na ulicah zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti vladi Benjamina Netanjahuja. Zahtevali so takojšnje končanje vojne v Gazi, da bi tako dosegli izpustitev še več kot 100 talcev. Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v soboto sicer spet pozval k rešitvi dveh držav, medtem ko je izraelski premier Netanjahu znova zavrnil možnost samostojne palestinske države.

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je danes objavilo poročilo, v katerem so zapisali, da je bil napad na južni Izrael 7. oktobra nujen v boju proti izraelski okupaciji palestinskih ozemelj. V 16-stranskem poročilu so priznali tudi nekatere napake, ki so se zgodile zavoljo kaosa, ki je nastal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poročilo je prvi dokument Hamasa, izdan v angleščini in arabščini, ki zagovarja napad na južni Izrael 7. oktobra. V Hamasu so zapisali, da je bil napad “nujen korak in normalen odziv za soočenje z vsemi izraelskimi zarotami proti palestinskemu ljudstvu”. Ob tem so se zgodile tudi napake, predvsem na račun “hitrega propada izraelskega varnostnega in vojaškega sistema ter kaosa, ki je nastal na mejnih območjih z Gazo”, poroča francoska tiskovna agencija AFP

Hamas je v poročilu pozval k “takojšnjem prenehanju izraelskega obstreljevanja in zločinov etničnega čiščenja, ki jih Izrael izvaja nad celotnim prebivalstvom Gaze” in zavrnil vsakršno mednarodno pobudo, ki bi določale povojno prihodnost v Gazi, navaja AFP.

“Poudarjamo, da imajo Palestinci sposobnost, da se sami odločajo o svoji prihodnosti in se organizirajo,” so še zapisali. Prepričani so, da nihče na svetu nima pravice, da se odloča o njihovi prihodnosti.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes zavrnil zahteve Hamasa. “V zameno za izpustitev naših talcev Hamas zahteva konec vojne, umik naših sil iz Gaze, izpustitev vseh morilcev … Če to sprejmemo, so naši vojaki padli zaman. Če to sprejmemo, ne bomo mogli zagotoviti varnosti naših državljanov,” je dejal Netanjahu.

Protest v Tel Avivu
Foto: Mostafa Alkharouf/Anadolu/PROFIMEDIA

Protesti proti izraelskemu premierju Netanjahuju

V Izraelu se je v soboto na ulicah zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti vladi Benjamina Netanjahuja. V obalni metropoli Tel Aviv so udeleženci shoda zahtevali takojšnje končanje vojne v Gazi, da bi tako dosegli izpustitev še več kot 100 talcev.

Po prvih krogih izmenjave talcev in zapornikov konec lanskega novembra namerava palestinsko islamistično gibanje Hamas preostale talce izpustiti šele, ko se bo izraelska vojska umaknila iz Gaze. Premier Benjamin Netanjahu in več njegovih ministrov medtem vztraja, da bo osvoboditev talcev sledila šele po vojaškem porazu Hamasa. Protestniki so medtem zahtevali odstop vlade v mestu Hajfa. Tudi v Jeruzalemu je več sto ljudi protestiralo proti izraelski vladi.

Izraelska vojska je medtem v soboto sporočila, da so v enem od predorov Hamasa na območju Han Junisa odkrili domnevni zapor za talce. Po njihovih informacijah so v teh prostorih, ki so zadušljivi in vlažni, zadrževali okoli 20 talcev.

Hamas je 7. oktobra lani napadel območja na jugu Izraela, pri čemer je umrlo okoli 1.200 ljudi, zajeli pa so tudi 250 talcev. Izrael se je na napad odzval z vojno proti Hamasu na območju Gaze, ki je terjala že skoraj 25.000 smrtnih žrtev, več deset tisoč pa je ranjenih. Konec novembra so v okviru začasnega premirja izvedli več izmenjav talcev in palestinskih ujetnikov. Trenutno je v enklavi še okoli 135 talcev, pri čemer izraelske oblasti domnevajo, da jih je okoli 25 mrtvih.

Guterres poziva k rešitvi dveh držav

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v soboto spet pozval k rešitvi dveh držav, medtem ko je izraelski premier Netanjahu znova zavrnil možnost samostojne palestinske države.  “Vsi morajo priznati pravico palestinskega ljudstva do oblikovanja lastne države,” je dejal Guterres v Kampali na srečanju neuvrščenih držav. “Zavračanje rešitve dveh držav tako za Izraelce kot Palestince ter zanikanje pravice palestinskega ljudstva do lastne države sta nesprejemljiva,” je dodal.

Guterres je prepričan, da tovrstno zavračanje rešitve dveh držav le še podaljšuje konflikt, ki je postal globalna grožnja miru in varnosti, obenem pa prispeva k polarizaciji in krepitvi ekstremizma povsod po svetu. Obnovil je tudi pozive k takojšnji prekinitvi ognja na območju Gaze. Netanjahu medtem vztrajno zavrača idejo samostojne palestinske države po koncu vojne v Gazi. Prav tako vztraja pri tem, da bo Izrael še naprej izvajal varnostni nadzor nad palestinskimi območji.

Vodja Hamasa in turški zunanji minister za povečanje humanitarne pomoči v Gazi

Vodja palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismail Hanija se je v soboto v Turčiji srečal s turškim zunanjim ministrom Hakanom Fidanom. Po navedbah virov sta se pogovarjala o prekinitvi izraelskega obstreljevanja, povečanju humanitarne pomoči in rešitvi dveh držav s trajnim mirom. Vodja Hamasa in turški zunanji minister sta se pogovarjala tudi o možnosti izpustitve izraelskih talcev v Gazi.

Največje turško mesto Istanbul je pred napadom Hamasa na jugu Izraela 7. oktobra gostil Hamasove voditelje, a so jih turške oblasti po napadu prosile, če lahko zapustijo državo, potem ko so na spletu zaokrožili posnetki, kako proslavljajo napad. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan sicer velja za enega najglasnejših kritikov izraelskega predsednika vlade, odnosi med državama pa so se zaostrili po začetku vojne v Gazi.

Erdogan je Netanjahuja decembra lani primerjal z Adolfom Hitlerjem in od izraelskih zaveznic zahteval, da prenehajo podpirati teroristične akcije izraelske vojske. Izrael je tudi zaradi Erdoganovih kritik odpoklical izraelske diplomatske predstavnike v Ankari. Erdogan pa je že pred tem prekinil diplomatske odnose z Izraelom in pozval k sojenju izraelskim voditeljem na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje