V Jadranskem morju ujel morskega psa, dolgega tri metre in težkega skoraj 200 kg

Svet 18. Maj 202419:51 3 komentarji
Sinji morski pes
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Črnogorski ribič je v Budvi ujel sinjega morskega psa, dolgega več kot tri metre in težkega med 150 in 200 kilogrami.

Član Športno ribiškega kluba Širun Rajko Bojanović je med ribolovom v morju na območju Budve nenamenoma ujel sinjega morskega psa, težkega med 150 in 200 kilogrami, poroča RTCG. Žival je dolga več kot tri metre, ulovljena pa je bila na odprtem morju.

Bojanović je za portal RTV Budva povedal, da bodo morskega psa preparirali v Prirodoslovnem muzeju Črne gore, razstavo pa načrtujejo septembra letos. Prepariranega morskega psa bodo v muzeju uporabili v izobraževalne namene.

Sinji morski pes zaradi svoje hitrosti in ostrih zob in velja za enega najnevarnejših vrst morskih psov na svetu, a se raje zadržuje v globinah in se le redko približa obali. Človeku se sinji morski psi včasih približajo iz radovednosti, a le redkokdaj napadejo, tudi zabeleženih napadov je izjemno malo, piše organizacija Ocean Action Hub.

Sredozemska populacija sinjih morskih psov je relativno nedavno veljala za ogroženo, je povedal znanstveni sodelavec na Inštitutu za morsko biologijo v Kotorju Ilija Ćetković. Dodal je, da je črnogorski seznam zaščitenih vrst pravkar v procesu posodabljanja. “Inštitut je že predložil seznam vrst, med katerimi je tudi sinji morski pes,” je dejal.

Ulovi in ​​opažanja te vrste iz preteklih let kažejo, da ga v vodah Jadrana največkrat najdejo spomladi. “Čeprav ga opazimo skozi vse leto, skoraj polovico osebkov zabeležimo šele maja,” so še navedli na kotorskem inštitutu.

Sinji morski pes je sicer stalni prebivalec Jadrana, pa tudi večine svetovnih morij.

“Ulov večine morskih psov z ekonomskega vidika ni posebej pomemben, ima pa pogosto neželene učinke. Morski psi ribičem povzročajo škodo s poškodovanjem ribolovnega orodja in uničenjem vab, namenjenih tunu in mečarici. Glede na to, da nimajo skoraj nobene gospodarske vrednosti, se trudimo, da bi njihov nenamerni ulov zmanjšali,” so še zapisali v sporočilu Inštituta za morsko biologijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje