V Južni Afriki konec boja za krono: Zulujci vendarle dobijo novega kralja

Svet 20. Avg 202211:35 0 komentarjev
Zulujci, Južna Afrika
PROFIMEDIA

V Južni Afriki bo danes slovesno kronanje novega zulujskega kralja, ki bo položaj prevzel po smrti marca lani preminulega Goodwilla Zwelithinija. Po sporu za nasledstvo v družini, ki je razdelil Zulujce, bo kralj največjega ljudstva v Južni Afriki danes uradno postal najljubši sin prejšnjega kralja, 47-letni Misuzulu kaZwelithini.

Goodwill Zwelithini, ki je Zulujcem vladal 50 let, je imel skupno šest žena in najmanj 28 otrok. Kmalu po njegovi smrti marca lani se je začela bitka za njegovo nasledstvo, ki je potekala tudi pred očmi javnosti in tako razdelila Zulujce.

Boj za kraljevo krono je med drugim potekal na sodiščih. Prva soproga nekdanjega kralja je trdila, da je njegova edina prava žena, njen sin Simakade Zulu pa legitimni prestolonaslednik. Konec prejšnjega tedna so Simakadeja Zuluja v krogu njegove družine celo okronali za novega kralja. A njegovo kronanje po mnenju južnoafriških pravnih strokovnjakov ni veljavno, saj je v preteklosti pisno priznal Misuzuluja kaZwelithinija za prestolonaslednika.

Tako bodo danes uradno za novega zulujskega kralja okronali kaZwelithinija, najljubšega sina preminulega kralja. Kronanje v vasi KwaNongoma v provinci Kwa Zulu Natal, kjer stoji kraljeva palača, bo po napovedih potekalo ob strogih varnostnih ukrepih.

Zulujci Zulujci
PROFIMEDIA
Zulujci Zulujci
PROFIMEDIA

V skladu s tradicijo bo kronanje potekalo v ogradi za živino v kraljevi palači, kamor smejo sicer le redki člani kraljeve družine in nekateri bojevniki. Tudi dogajanje v ogradi je skrito javnosti. Zatem bodo novega kralja predstavili ljudstvu. To slovesnost bo po pričakovanjih spremljalo več tisoč ljudi, med njimi kralji, plemenski in politični voditelji, člani kraljevih družin iz vse Afrike in drugih delov sveta, diplomati in tudi običajni ljudje.

Kronanje bo v prihodnjih mesecih potrdil še južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa, ki bo tako formalno priznal zulujskega kralja in s tem najverjetneje končal rivalstvo, ki ogroža mir med Zulujci.

Zulujski kralj v Južni Afriki nima izvršne oblasti, je pa pomembna moralna avtoriteta Zulujcev, največje etnične skupine v državi. Plemenske voditelje v Južni Afriki priznava tudi ustava. V Južni Afriki po poročanju AFP živi okoli 11 milijonov Zulujcev, kar je okoli petina vsega tamkajšnjega prebivalstva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!