V Kanadi izmerili rekordnih 49,5 stopinje Celzija

Svet 30. Jun 202109:22 > 11:29 0 komentarjev
Vročinski val v Kanadi
Jennifer Gauthier/REUTERS

V Kanadi so v torek namerili rekordnih 49,5 stopinje Celzija. Vročinski val na zahodu države je zahteval več smrtnih žrtev, zlasti med starejšimi. Vroče je tudi v ZDA, v Portlandu so visoke temperature topile električne kable.

Vročinski val je zajel celotno zahodno obalo Severne Amerike. Najhuje na območju Vancouvra, kjer so od petka našteli najmanj 134 smrti, povezanih z vročino. Večina umrlih je starejša ali pa so imeli predhodne težave s srcem.

Že tretji dan presegli vročinski rekord

V torek so približno 250 kilometrov vzhodno od Vancouvra v majhnem kraju Lytton v Britanski Kolumbiji namerili kar 49,5 stopinje Celzija v senci, je sporočila kanadska meteorološka služba.

Z odmerjeno temperaturo so že tretji dan presegli lasten vročinski rekord. Že nekaj dni namreč merijo temperature nad 30 stopinjami Celzija, kar je približno 10 stopinj več od dolgoletnega povprečja za ta letni čas, kot poroča BBC.

Prebivalka vasice Meghan Fandrich je za medije dejala, da je zaradi temperatur “skoraj nemogoče” zapustiti svoje stanovanje. “Zaenkrat je nevzdržno. Poleti smo vajeni visokih temperatur, vendar se 30 stopinj Celzija močno razlikuje od 47 stopinj,” je dejala za lokalne medije.

“Dubaj je hladnejši”

Veliko gospodinjstev na tem območju nima klimatskih naprav, saj so poleti vajeni hladnejših temperatur. V okolici Vancouvra so zato postavili začasne vodnjake in hladilne naprave.

Državna vremenska služba je izdala opozorila glede vročine za provinci Britanska Kolumbija in Alberta ter območje Saskatchewana, Manitobe in severozahodna območja. “Smo druga najhladnejša in najbolj zasnežena država na svetu,” je povedal klimatolog pri vremenski službi David Phillips.

“Pogosto doživimo hladne valove in nevihte, takšna vročina pa ni pogosta. Dubaj je hladnejši od tega, kar doživljamo,” je dodal.

Vročinski val, ki ga čutijo vse od ameriške zvezne države Oregon pa do kanadskih arktičnih območij, je posledica območja visokega zračnega pritiska, ki je ujel vročino. Vročina, kakršne ne pomnijo že desetletja, se bo nadaljevala še vsaj do konca tedna, opozarjajo meteorologi.

V mestu Vancouver naj bi zaradi vročine umrlo 65 ljudi, v predmestju Burnaby 34, na območju Surrey pa 38. “Vancouver še nikoli ni doživel takšne vročine in na žalost od nje umira na desetine ljudi,” je dejal policijski narednik Steve Addison.

Stopljeni električni kabli

Temperature so v ameriških mestih Portland in Oregon dosegle 46,1 stopinje Celzija, v mestu Seattle v Washingtonu pa 42,2 stopinje, kar je najvišja temperatura, odkar so jih začeli meriti okrog leta 1940. V Portlandu je vročina topila električne kable, v Seattlu pa so z njo povezali več smrti.

Znanstveniki tovrstne vročinske valove pripisujejo podnebnim spremembam in opozarjajo, da bodo samo še pogostejši. Globalno gledano je bilo leto 2019 najtoplejše doslej, pet najtoplejših let v zgodovini pa je bilo v zadnjih petih letih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!