V Katarju odprli hotela, ki skupaj tvorita grb v obliki dvojnega meča (FOTO)

Potovanja 27. Mar 202318:15 komentar
Hotel v Katarju
Fevzi Ondu

Ob Perzijskem zalivu v Katarju so zgradili hotelska dvojčka, ki skupaj tvorita dvojni meč, vzorec katarskega državnega grba. Bratska hotela sta v lasti različnih hotelskih verig, med drugim pa gostom nudijo zasebni kino, bar na strehi, ki je zgrajen v obliki kozarca za viski, in bar, v katerem hranijo izvode redkih knjig.

V Katarju je zrasel nov hotel. V državi, kjer ima podzemna železnica oddelke za poslovni razred, razkošje pa velja za standard, morajo snovalci poseči po nenavadnih izbirah, da bi nova zgradba zares izstopala. Zato so nedavno odprt hotelski objekt v Dohi bohoti v prav posebni obliki državnega grba.

Ob Perzijskem zalivu so postavili bratska hotelska dvojčka in ju poimenovali Katara Towers. Celoten sistem je last dveh hotelskih znamk, ki sta si razdelili 300 tisoč kvadratnih metrov površin, vsaka izmed njiju pa gostom ponuja vrtoglavo razkošje – a na drugačen način.

Vzorec dvojnega meča je najprepoznavnejši katarski emblem. Vlada ga je razkrila lansko jesen, najti ga je mogoče po vseh državi, saj se pojavlja tako na kavnih skodelicah kot nakitu. Tokrat se je prvič pojavil v obliki stavbe.

hotel v Katarju
Paul Thuysbaert

Hotel na levi strani

Levo stran dvojnega meča ima v lasti hotelska veriga Raffles. Hotel je navdih črpal iz likovne umetnosti. V preddverju stoji bel klavir, na katerem se zrcali svetloba 42-metrskega kalejdoskopa. Gostom je na voljo zasebni kino, kjer strežejo prigrizke, ki jih pripravljajo hotelski kuharski mojstri. Nastopom in predstavam v živo lahko gostje prisluhnejo v baru na strehi, ta je oblikovan kot kozarec za viski, točilni pult pa je obložen s kristali.

Hotel v Katarju
David Berridge

Največ razkošja obiskovalcem nudi apartma Raffles Suite, ki se razteza skozi dve nadstropji hotela in ima svoj zasebni bazen, notranje dvigalo ter frizerski salon.

Bar, v katerem strežejo redke izdaje knjig

Stene bara Blue Cigar prekrivajo visoke knjižne police, ki pa niso zgolj okrasne. Medtem ko obiskovalec izbira med ponudbo cigar in koktajlov, zaposleni gosta povprašajo po najljubšem pisatelju. V hotelu so pred izgradnjo namreč najeli strokovnjake ki se ukvarjajo z redkimi knjigami, in jih v iskanju gradiva poslali po vsem svetu. Minila bo ura in uslužbenec bo iz impresivne hotelske knjižnice izbrskal izvod redke knjige avtorja, ki ga je izbral obiskovalec.

V hotelski knjižnici med drugim hranijo najstarejšo znano, v angleščini natisnjeno izdajo Homerjevega epa Odiseja in prvo izdajo romana Moby Dick. Gostom ob knjigi priložijo rokavice in povečevalno steklo, za glasno branje določenega odlomka pa lahko prosijo tudi zaposlene.

hotel v Katarju hotel v Katarju
Fevzi Ondu
hotel v Katarju hotel v Katarju
Paul Thuysbaert
hotel v Katarju hotel v Katarju
David Berridge
hotel v Katarju hotel v Katarju
David Berridge
hotel v Katarju hotel v Katarju
David Berridge
hotel v Katarju hotel v Katarju
Fevzi Ondu
hotel v Katarju hotel v Katarju
Yousra El Garah
hotel v Katarju hotel v Katarju
Yousra El Garah
hotel v Katarju hotel v Katarju
David Berridge

Hotel na desni strani

Desno polovico kompleksa so zgradili pri hotelski verigi Fairmont. Stene so oblečene v kvadrate, ti pa sestojijo iz 18-karatnega zlata. Na 56 metrih višine so postavili najvišji lestenec na svetu, ki obiskovalce osvetljuje z zlatimi in srebrnimi bleščicami.

hotel v Katarju
Paul Thuysbaert

Pri zasnovi hotela na desni strani so sledili navtični temi, zato so postelje v belih in modrih sobah uokvirjene z belimi žametnimi vzglavniki, ki spominjajo na biser, še en prepoznaven simbol Katarja. Sobe ponujajo pogled na Perzijski zaliv,  hodniki pa so polni skulptur morskih školjk in umetniških knjig s fotografijami svetovnih oceanov.

Kateri hotel izbrati?

Direktor obeh hotelov Christian Hirt pojasnjuje, da hotela privlačita različne goste. “Gostje hotela Raffles so prefinjeni potniki, ki iščejo nova, drugačna in kulturna doživetja, kot jih še niso doživeli. Gostje hotela Fairmont pa so izkušeni popotniki, ki želijo lokalno kulturo odkrivati na pristen način.”

Angela Moore, predstavnica odnosov z javnostjo pri katarskem zavodu za turizem, je nedavno kot turistka obiskala Katara Towers. “Pri svojem delu vidim veliko hotelov,” je ob tem povedala. “Veliko hotelov misli, da je dovolj, da ponudijo sobo z lepim razgledom. To, kar počneta družbi Fairmont in Raffler, je več kot le blišč. Oba hotela sta navdušujoča in prilagojena vsakemu gostu posebej,” je dejala.

Katara Towers stoji v Lusailu, drugem največjem katarskem mestu, približno 20 kilometrov severno od prestolnice Doha.

Hotela sta se odprla januarja 2023, pred tem pa so poslopje med svetovnim nogometnim prvenstvom, ki ga je Katar gostil decembra lani, uporabljali uradniki Mednarodne nogometne zveze (FIFA). Krožijo govorice, da naj bi hotela uporabljali tudi člani katarske kraljeve družine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.