V Keniji umrla najstarejša osnovnošolka na svetu

Svet 18. Nov 202213:36 1 komentar
Priscilla Sitienei
CNN

V Keniji je v starosti 99 let umrla najstarejša šolarka na svetu Priscilla Sitieni, ki je s svojo odločnostjo, da se bo v svojih 90. letih izobrazila, navdihnila francoski film in prejela pohvalo Unesca.

Njen vnuk Sammy Chepsiror je za kenijski časnik The Standard povedal, da je Gogo Priscilla ali “babica Priscilla”, kot so jo radi imenovali, v sredo umrla na svojem domu po zdravstvenih težavah v prsnem košu.

“Gogo je bila dobrega zdravja in je obiskovala pouk, dokler je ni tri dni pred smrtjo začelo boleti v prsih, zaradi česar je morala zapustiti šolo,” Chepsiror v četrtek pojasnil za časnik in dodal, da so nanjo vsi ponosni.

Priscilla Sitieni je bila stara 94 let, ko je prepričala ravnatelja lokalne osnovne šole v svoji vasi v kenijski dolini Rift, da jo je sprejel, navaja Unesco, ki jo je razglasil za “vzornico za svojo skupnost in širše”.

Lani je v Unescovem intervjuju dejala, da je njen cilj spodbuditi mlade matere v Keniji, da se po rojstvu otrok vrnejo v šolo, namesto da jo opustijo zaradi sramu ali strahu pred družbeno stigmo.

“Želela sem biti zgled ne le njim, ampak tudi drugim dekletom po svetu, ki ne hodijo v šolo,” je poudarila in dodala, da brez izobrazbe ni razlike “med vami in kokošjo”. Izpostavila je, da je izobrazba prihodnost deklet, saj je to bogastvo, ki ostane v glavi in ga ne more nihče vzeti.

Njena prizadevanja so bila dokumentirana v francoskem filmu z naslovom “Gogo”, zaradi katerega je lani prvič sedla na letalo in obiskala Francijo ter se srečala s prvo damo Brigitte Macron.

Soustvarjalec filma Patrick Pessis se ji je v četrtek poklonil na Twitterj in zapisal, da “njeno sporočilo o izobraževanju deklet živi naprej”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje