V Libiji našli več kot dve toni urana, ki sta nedavno izginili (VIDEO)

Svet 16. Mar 202319:38 0 komentarjev
Twitter

Potem ko je v Libiji z neznane lokacije izginilo 2,5 tone naravnega urana, so danes sporočili, da so pogrešani uran našli le nekaj kilometrov proč.

Inšpektorji Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) so v torek ugotovili, da je z neimenovane lokacije v Libiji izginilo približno 2,5 tone urana, je v sredo sporočil generalni direktor IAEA Rafael Grossi. Predstavnik libijskega uporniškega generala je danes sporočil, da so pogrešani uran našli le nekaj kilometrov proč.

Grossi je sporočil, da deset sodov s koncentratom uranove rude na lokaciji ob pregledu inšpektorjev ni bilo tam, kjer bi morali biti glede na prijavo oblasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

IAEA je še sporočila, da bo izvedla nadaljnje dejavnosti za “razjasnitev okoliščin odstranitve jedrskega materiala in njegove trenutne lokacije”. Uran naj bi se pred tem nahajal na lokaciji, ki ni na ozemlju pod nadzorom libijske vlade, poroča britanski BBC.

Predstavnik uporniškega generala Kalife Haftarja, ki nadzira to območje, je danes sporočil, da so sode z uranom našli “samo pet kilometrov” daleč od kraja, kjer bi morali biti skladiščeni v okrožju Sabha na jugu Libije.

General Haled al-Mahdžub, poveljnik oddelka za komunikacije, je na Facebooku objavil tudi video, na katerem je videti moškega v zaščitni obleki, kako šteje 18 modrih sodov. Posnetek je zakrožil tudi po Twitterju.

Za AFP je še povedal, da so zadeve pod nadzorom in da so o najdbi obvestili IAEA.

Meni, da so sode ukradle in nato zapustile milice iz sosednjega Čada, ki so mislile, da je v njih orožje ali strelivo. Nekatere čadske milice naj bi sicer imele na jugu Libije oporišča, še navaja AFP.

Libija, ki ji je desetletja vladal Moamer Gadafi, je sicer svoj jedrski program opustila leta 2003. Od padca in smrti Gadafija leta 2011 je država zapadla v politično krizo in je še vedno razdeljena med nominalno začasno vlado v prestolnici Tripoli na zahodu in drugo vlado na vzhodu države, ki jo podpira Haftar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!