V mandarinah iz Neretve znova prepovedani pesticid, BiH prepovedala uvoz

Svet 29. Nov 202313:57 > 16:59 1 komentar
Mandarine iz Neretve
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Hrvaški inšpektorji so v mandarinah iz doline Neretve, ki so končale na trgu Bosne in Hercegovine, odkrili prisotnost nedovoljenega pesticida klorpirifos. To je že tretji primer v zadnjem mesecu, ko so v hrvaških mandarinah odkrili klorpirifos. BiH je prepovedala uvoz pošiljke dveh ton mandarin iz Hrvaške in odredila njihovo uničenje.

Hrvaški inšpektorji so prisotnost klorpirifosa v mandarinah po pisanju hrvaškega portala Danica odkrili med uradnim nadzorom na trgu. To pomeni, da so vzorce mandarin odvzeli neposredno od pridelovalca.

O rezultatih analize je Hrvaška takoj obvestila pristojne organe v BiH, uničili pa so tudi vse mandarine proizvajalca, ki je uporabljal sporni pesticid.

Vzorce mandarin so inšpektorji odvzeli 20. novembra. V njih je bilo 0,031 miligrama klorpirifosa na kilogram tega sadja, je ta teden sporočila Evropska komisija prek sistema za hitro obveščanje za hrano in krmo (RASFF).

mandarine iz Neretve
Foto: PROFIMEDIA

BiH prepovedala uvoz dveh ton hrvaških mandarin

Bosna in Hercegovina je prepovedala uvoz pošiljke dveh ton mandarin iz Hrvaške in odredila njihovo uničenje, danes poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Sanitarna inšpekcija BiH je med preverjanjem vzorcev tega sadja na meji s Hrvaško ugotovila prisotnost nedovoljenega pesticida klorpirifos.

Sanitarna inšpekcija bosansko-hercegovske entitete Federacije BiH, ki je v začetku meseca poostrila nadzor nad uvozom agrumov, je sporočila, da je vzorce odvzela na mejnem prehodu Bijača na jugu države.

Ker so v vzorcih odkrili prisotnost klorpirifosa, so prepovedali uvoz pošiljke dveh ton mandarin in odredili njihovo uničenje.

To je že četrti primer v zadnjem mesecu, ko so v hrvaških mandarinah odkrili klorpirifos. Pred tem so na prodajnih mestih na Hrvaškem odkrili klorpirifos v mandarinah, ki so jih prodajali tudi v Sloveniji, še prej pa v pošiljki mandarin, namenjeni Srbiji.

Uporaba klorpirifosa, ki je še posebej škodljiv za zdravje otrok, je v Evropski uniji prepovedana od leta 2020.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje