V Moskvi pokopali Gorbačova, od njega se je poslovilo na tisoče ljudi (VIDEO)

Črna kronika 03. Sep 202207:19 > 16:39 3 komentarji

V Rusiji so pokopali zadnjega voditelja Sovjetske zveze in Nobelovega nagrajenca za mir Mihaila Gorbačova, ki je po dolgi bolezni umrl v torek. Pokopan je bil po javni slovesnosti v prestolnici. Pogreba se razen madžarskega premierja Viktorja Orbana zaradi sankcij ni udeležil noben drug zahodni voditelj, na zadnji poti Gorbačova pa ni bilo niti ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Številni so se danes poslovili od Mihaila Gorbačova, zadnjega sovjetskega voditelja. V zgodovino se je zapisal kot človek, ki je pomembno vplival na konec hladne vojne z Zahodom, ki je dopustil miren padec železne zavese in komunizma v vzhodnem bloku ter osamosvojitev narodov v Sovjetski zvezi. A zaradi slednjega je v Rusiji tudi osovražen.

Današnjega pogreba Gorbačova se je udeležil tudi madžarski premier Viktor Orban v spremstvu delegacije, med obiskom pa se ni srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. “Kolikor nam je znano, bo priletel le, da se poslovi od Gorbačova. Želje po srečanju ni bilo,” je prihod madžarskega premierja komentiral tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Evgenia Novozhenin/REUTERS
pogreb Gorbačov pogreb Gorbačov
REUTERS/Evgenia Novozhenin
Evgenia Novozhenina/REUTERS
pogreb Gorbačov pogreb Gorbačov
Evgenia Novozhenina/REUTERS
pogreb Gorbačov pogreb Gorbačov
Evgenia Novozhenina/REUTERS
pogreb Gorbačov pogreb Gorbačov
Evgenia Novozhenina/REUTERS
pogreb Gorbačov pogreb Gorbačov
Evgenia Novozhenina/REUTERS
pogreb Gorbačov pogreb Gorbačov
Evgenia Novozhenina/REUTERS
pogreb Gorbačov pogreb Gorbačov
Evgenia Novozhenina/REUTERS

Kljub velikemu spoštovanju Gorbačova v Londonu, Parizu in Berlinu se zaradi ruske invazije na Ukrajino in sankcij, ki so jih zahodne države uvedle proti Moskvi, noben vodilni evropski politik ni udeležil pogreba Gorbačova. Svojo odsotnost je pred dnevi zaradi obveznosti že napovedal ruski predsednik Vladimir Putin, ki se je s šopkom rož od pokojnika poslovil v četrtek zjutraj.

Zadnjemu predsedniku Sovjetske zveze se je prišel poklonit nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev.

Pogreb zadnjega sovjetskega voditelja vsebuje elemente državnega pogreba, vključno s častno stražo, vendar pa bo veliko bolj umirjen, kot je bil pogreb Putinovega predhodnika Borisa Jelcina, ki je umrl leta 2007.

Mnogim zahodnim voditeljem, kot na primer britanskemu premierju Borisu Johnsonu, je vstop v Rusijo prepovedan. Nemški kancler Olaf Scholz je dejal, da ni prejel vabila, njegova predhodnica Angela Merkel pa ga je zaradi poškodbe kolena zavrnila.

Kljub temu so bili na pogrebu prisotni veleposlaniki in diplomati nekaterih zahodnih držav. Francoskega predsednika Emmanuela Macrona bo zastopal francoski veleposlanik v Moskvi Pierre Levy, Scholza namestnik nemškega veleposlanika Geze Andreasa von Geyra, medtem ko bo Washington zastopal veleposlanik ZDA v Rusiji John Sullivan.

Gorbačov pogreb
Alexander Zemlianichenko/ REUTERS

Pred pogrebom so potekale žalne slovesnosti v Domu sindikatov blizu Kremlja, kjer so tradicionalno poslavljali od sovjetskih voditeljev. Prad Domom se je zbralo več tisoč ljudi, zato so žalno slovesnost podaljšali. Gorbačova so popoldne pokopali ob njegovi ženi Raisi na moskovskem pokopališču Novodevičje.

Čeprav je bil Gorbačov zvest sovjetski državi, je začel izvajati reforme, ki so bile po njegovem mnenju nujne za njeno nadaljnje preživetje. Zavzemal se je za decentralizacijo odločanja, predvsem na gospodarskem področju, ter za svobodo medijev in govora.

Odločil se je za konec sovjetskega posredovanja v Afganistanu in za začetek pogovorov s tedanjim ameriškim predsednikom Ronaldom Reaganom, kar je vodilo do več sporazumov o omejitvi strateškega orožja in kasneje v konec hladne vojne.

Sovjetska zveza je kmalu zatem razpadla, nasledstvo je prevzela Rusija, njeno vodenje pa Boris Jelcin. Gorbačov se je nato umaknil iz aktivne politike, a je bil glasen kritik tako Jelcina kot njegovega naslednika, sedanjega ruskega predsednika Putina. Kljub temu bodo na pogrebu “elementi državnega pogreba”, vključno s “častno stražo”, so sporočili iz Kremlja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje