V napadu brezpilotnega letalnika zadet tovornjak s humanitarno pomočjo

Svet 26. Sep 202217:54 0 komentarjev
Svetovni program za hrano
PROFIMEDIA

V napadu brezpilotnega letala v etiopski regiji Tigray, je bil ranjen voznik tovornjaka, ki je prevažal humanitarno pomoč Svetovnega programa za hrano (WFP), so danes sporočili iz te veje Združenih narodov. Ta regija je zadnji dve leti prizorišče bojevanja med vladnimi in uporniškimi silami, humanitarna pomoč pa tja pride le stežka.

Tiskovni predstavnik Svetovnega programa za hrano (WFP) je sporočil, da se je incident zgodil v nedeljo zjutraj na severozahodu Tigraya, ko sta dva tovornjaka dostavljala pomoč družinam, ki so bile razseljene zaradi skoraj dve leti trajajočega konflikta. “Tovornjak je bil poškodovan zaradi letečih razbitin, ki so nastale po napadu brezpilotnega letala. Voznik poškodovanega tovornjaka je utrpel manjše poškodbe in je bil po oskrbi izpuščen,” je v izjavi navedel WFP in hkrati dodal, da še ni mogoče reči, ali bo na tem območju ustavljena nadaljnja oskrba pomoči.

Hkrati je WFP ponovno pozval vse strani, naj spoštujejo in upoštevajo mednarodno humanitarno pravo ter se zavežejo k varovanju humanitarnih delavcev, prostorov in sredstev. Konflikt v Etiopiji je izbruhnil konec leta 2020, ko je vlada etiopskega premierja Abiya Ahmeda poslala vojsko v Tigray. Od izbruha vojne je umrlo že več tisoč ljudi, več sto tisoč pa jih je moralo zapustiti svoje domove. Konflikt se je do takrat razširil iz Tigraya tudi v sosednji regiji Amhara in Afar. ZN so januarja sporočili, da se s hudim pomanjkanjem hrane sooča skoraj 40 odstotkov tamkajšnjega prebivalstva.

Marca so se sicer spopadi ustavili, kar je omogočilo pretok nujno potrebne hrane in goriva v Tigray in vzbudilo upanje, da bo vojno mogoče rešiti na miren način. Vendar so se pred mesecem dni ponovno začeli spopadi, v katere se je vključila tudi Eritreja, ki je v Etiopijo poslala vojake, da bi podprli vladne sile. Po podatkih humanitarnih organizacij je bilo od 24. avgusta, ko je bilo prekinjeno petmesečno premirje, zaradi obnovljenih spopadov izseljenih več sto tisoč ljudi. Od takrat v Tigray ni vstopil noben tovornjak, ki bi prevažal hrano, so sporočili iz WFP.

Komisija ZN za človekove pravice v Etiopiji je prejšnji teden potrdila, da ima utemeljene razloge za domnevo, da Abiyjeva vlada v Tigrayu uporablja stradanje kot metodo vojskovanja. Vlada je sicer obtožbe že zavrnila in jih označila za politično motivirane.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!