V napadu izraelske vojske v Gazi ubita dva novinarja

Svet 08. Jan 202417:05 1 komentar
Uael al Dahduh na pogrebu svojega sina, novinarja
Potem ko je Uael al Dahduh, glavni dopisnik Al Jazeere iz Gaze, v prvih dneh vojne izgubil ženo in dva otroka, je v nedeljo umrl še njegov sin, palestinski novinar Hamza Al-Dahdouh. (Foto: REUTERS)

Po podatkih ameriškega Komiteja za zaščito novinarjev (CPJV) je bil od 7. oktobra v Gazi ubitih 79 novinarjev. Nenazadnje sta bila v nedeljo v izraelskem napadu na jugu Gaze ubita novinar katarske televizije Al Jazeera in snemalec francoske tiskovne agencije AFP. Izraelska vojska je svoje dejanje upravičila z argumentom, da sta bili raketi izstreljeni proti "vozilu terorista, ki je upravljal brezpilotni letalnik", v katerem sta bila tudi novinarja.

V napadu izraelskih sil sta bila v nedeljo ubita fotoreporter in snemalec Mustafa Turia ter novinar Hamza Uael Dahduh. Tretji novinar, Hazem Radžab, je bil hudo ranjen, poročata Al Jazeera in nemška tiskovna agencija dpa. Po navedbah prič sta bili proti vozilu izstreljeni dve raketi – ena je zadela sprednji del vozila, druga pa Dahduha, ki je sedel poleg voznika.

Izraelska vojska je kasneje v nedeljo zvečer pojasnila, da je njihovo bojno letalo “identificiralo in zadelo terorista, ki je upravljal brezpilotni letalnik, tako da je prestavljal grožnjo izraelskim vojakom”, navaja dpa.

“Seznanjeni smo s poročili, da sta bila med napadom zadeta še dva osumljenca, ki sta bila v istem vozilu kot terorist,” so še zapisali. Po navedbah izraelskih sil pripadniki palestinskega gibanja Hamas pogosto uporabljajo brezpilotne letalnike za napade ali vohunjenje.

Združenje tujih novinarjev (FPA), neprofitna organizacija, ki zastopa pripadnike mednarodnih novinarskih hiš, ki poročajo iz Izraela, Zahodnega brega in Gaze, je izrazila globoko obžalovanje ob smrti obeh novinarjev in pozvala vse vpletene v spopade v Gazi, naj zagotovijo varnost novinarjev.

Turia je bil samostojni novinar, fotoreporter in snemalec, ki je med drugim delal za agencijo AFP, Hamza pa je bil sin Uaela al Dahduha, glavnega dopisnika Al Jazeere iz Gaze, ki je bil nedavno tudi sam poškodovan v izraelskem napadu. Že pred tem je ostal brez soproge in dveh otrok, ki so bili ubiti v prvih tednih vojne.

Po podatkih ameriškega Komiteja za zaščito novinarjev (CPJ) je bilo od 7. oktobra do danes v Gazi ubitih 79 novinarjev, med njimi 72 Palestincev, štirje Izraelci in trije Libanonci, še poroča dpa.

Na visoko število ubitih novinarjev v Gazi se je danes z zaskrbljenostjo odzval Urad ZN za človekove pravice (OHCHR). “Uboje vseh novinarjev […] je treba temeljito in neodvisno preiskati, zagotoviti spoštovanje mednarodnega prava in kaznovati kršitve,” so zapisali v objavi na omrežju X.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje