Nemci bodo lahko od aprila kadili marihuano, a kupiti jo bo težko

Svet 23. Feb 202417:03 2 komentarja
Džoint
Foto: PROFIMEDIA

Nemčija je delno legalizirala konopljo. Od 1. aprila jo bodo lahko polnoletni državljani kadili na številnih javnih mestih ter jo v omejenih količinah nosili s seboj. Nemci bodo lahko konopljo gojili tudi doma.

Nemški poslanci so na seji podprli delno legalizacijo konoplje. Kot piše BBC bo od 1. aprila lahko oseba, starejša od 18 let, v javnosti s seboj nosila do 25 gramov konoplje, doma pa bo lahko imela največ 50 gramov te droge.

Poleg tega bo polnoletnim dovoljeno kajenje marihuane na številnih javnih mestih. Na nekaterih mestih, med drugim v okolici šol in športnih igrišč, bo sicer kajenje še vedno prepovedano.

Kljub delni legalizaciji pa dostop do marihuane ne bo enostaven. Nemci je namreč ne bodo mogli kupiti v posebnih trgovinah ali lekarnah. Dovoljena bodo namreč nekomercialna društva za gojenje, v katerih bo lahko do 500 članov s stalnim prebivališčem v Nemčiji kolektivno gojilo konopljo in si jo medsebojno dobavljajo za osebno uporabo – do največ 50 gramov na člana na mesec.

Od aprila bo sicer dovoljeno tudi gojenje konoplje. Vsako gospodinjstvo bo lahko posadilo in skrbelo za največ tri rastline.

Pobudnik reforme je bil zdravstveni minister Karl Lauterbach, ki je skozi postopek sprejemanja zakona poudarjal, da je uporaba te droge med mladimi v porastu kljub prepovedi. Z delno legalizacijo želi po navedbah BBC oslabiti črni trg, zaščititi kadilce in zmanjšati prihodke, ki se zaradi prodaje droge stekajo h kriminalnim združbam.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje