V Nemčiji lani največji delež zelene energije doslej, a ciljev niso dosegli

Svet 08. Jan 202309:08 2 komentarja
Profomedia

Nemčija je lani dvignila delež porabljene energije iz zelenih virov na najvišjo raven doslej. Zastavljenih ciljev znižanja izpustov ogljikovega dioksida kljub temu niso dosegli. Zaradi posledic, ki jih ima vojna v Ukrajini na energetskih trgih, so se morali zateči k večji porabi premoga.

V Nemčiji je bil delež porabljene energije iz zelenih virov lani največji doslej, a državi kljub temu vnovič ni uspelo doseči zastavljenega cilja znižanja izpustov ogljikovega dioksida. Zaradi ruske invazije na Ukrajino, ki je imela za posledico odmik od ruskega plina, so se bili namreč prisiljeni zateči k večji uporabi premoga.

Kot je ta teden po poročanju francoske tiskovne agencije AFP objavil think tank Agora Energiewende, je Nemčija lani ustvarila 761 milijonov ton toplogrednih plinov, kar je eno tono manj kot leta 2021, a pet ton manj od zastavljenega cilja.

Nemške oblasti so si sicer za cilj zastavile emisije ogljikovega dioksida do leta 2020 glede na leto 1990 zmanjšati za 40 odstotkov, lani pa so jih za 39 odstotkov, so izračune predstavili v Agori.

Cilj je torej ostal nedosežen, četudi jim je uspelo porabo energije ob odzivu na energetsko krizo lani zmanjšati za rekordnih 4,7 odstotka. Ob tem so namreč zaradi ustavljenih dobav ruskega plina vnovič povečali porabo premoga in nafte.

Povratek k fosilnim gorivom je zasenčil še en dosežen mejnik, to je, da so obnovljivi viri energije lani v Nemčiji predstavljali že 46 odstotkov vseh virov, kar je največ doslej. K temu sta prispevala predvsem veter in voda.

Preberite še: Les: obnovljivi vir toksičnih snovi v zraku

Preberite še: “Če podnebnih sprememb ne jemlješ resno, nisi domoljub”

“Izpusti ogljikovega dioksida kljub pomembno manjši porabi energije v gospodinjstvih in industriji vztrajajo na visokih ravneh,” je poudaril direktor Agore v Nemčiji Simon Müller. “To je alarmni signal za podnebne cilje,” je dodal.

Nemški kancler Olaf Scholz medtem ves čas ponavlja, da je vnovična večja poraba fosilnih goriv le začasen ukrep za spopad z energetsko krizo in da nemška vlada ostaja zavezana svetovnemu spopadu s podnebnim segrevanjem. Nemčija tako ostaja pri načrtu, da do leta 2030 zapre termoelektrarne in do leta 2045 postane ogljično nevtralna država.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje