V Niagari ob nebesnem prizoru stoletja pričakujejo kaos

Svet 31. Mar 202412:08 0 komentarjev
niagarski slapovi, slap, tunel
Niagara Parks

Severnoameriško celino le še osem dni loči do enega izmed najbolj spektakularnih nebesnih prizorov tega stoletja. Sončni mrk bo viden vzdolž vzhodnega dela celine, države pa se pospešeno pripravljajo na kaos, ki ga bo pojav prinesel. Kanadska regija Niagara je razglasila izredne razmere.

Eden najbolj spektakularnih sončnih mrkov v tem stoletju bo 8. aprila viden od Mehike do Kanade, večji del Lunine sence pa bo potoval v vzhodnem oziroma severovzhodnem delu ZDA.

Ameriške oblasti so že prejšnji teden prebivalce opozorile, naj si pripravijo zaloge, saj bo stanje precej kaotično. Kanadska regija Niagara, ki je znana po veličastnih slapovih, pa je danes razglasila izredne razmere.

Razglasitev izrednih razmer pomeni, da bo spremenjen delovni čas ustanov, nekatere bodo zaprte. V regiji zaradi velikega obiska pričakujejo predvsem gnečo na cestah. Zadnji sončni mrk so lahko v kanadski regiji opazovali leta 1979.

“Pojavi se lahko kakršen koli scenarij”

Kot je v izjavi za javnost pojasnil regionalni predsednik Jim Bradley, se je za razglasitev izrednih razmer odločil preventivno. Na dan sončnega mrka namreč v turistično priljubljeni regiji pričakujejo izredno povečano število obiskovalcev, piše tudi tiskovna agencija AP.

Da se bo v regijo zgrnilo veliko število ljudi, pričajo že zasedene turistične namestitve. Župan mesta Niagarski slapovi Jim Diodati je za Reuters povedal, da bo mesto v dneh okoli sončnega mrka obiskalo okoli milijon ljudi. Lani so v mestu zabeležili okoli 14 milijonov turistov.

“Z razglasitvijo izrednih razmer želimo zaščititi zdravje in varnost prebivalcev in obiskovalcev, saj se lahko pojavi kakršen koli scenarij,” je tudi zapisal. Predhodne priprave bodo osredotočene na zagotavljanje pretočnosti cest, prve pomoči in telefonskega signala.

Američani so iz dogodka naredili pomp že pred meseci in se nanj mrzlično pripravljajo. Mrk bo namreč sovpadal z visoko sončno aktivnostjo in bližino Lune, zaradi česar bo viden na precej velikem območju, spremljali pa ga bodo zanimivi pojavi v sončni koroni. V nekaterih ameriških zveznih državah, ki ležijo na poti sončnega mrka prav tako opozarjajo na prometni kolaps, pa tudi na izpraznejen trgovske police in motnje pri telefoniranju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!