Zelenski EU pozval k okrepitvi ukrajinske zračne obrambe

Svet 17. Apr 202410:38 > 23:01 4 komentarji
Volodimir Zelenski
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes voditelje držav članic EU pozval k dodatni pomoči za okrepitev ukrajinske zračne obrambe pred ruskimi napadi. Poudaril je tudi, da bi morala EU junija začeti pristopna pogajanja s Kijevom, in pozval k uvedbi dodatnih sankcij proti Rusiji. Spopadi se sicer nadaljujejo. V ruskem napadu na mesto Černigiv na severu Ukrajine je bilo ubitih in ranjenih več ljudi. Izstrelki so zadeli civilno stavbo na gosto naseljenem območju.

Volodimir Zelenski je voditelje EU, ki so se zbrali na vrhu v Bruslju, v nagovoru prek videopovezave opozoril na današnji ruski napad na Černigiv, v katerem je po njegovih besedah umrlo 17 ljudi, še več kot 60 pa je bilo ranjenih.

“To se pri nas dogaja vsak dan in odraža našo trenutno najbolj ključno potrebo – potrebo po zračni obrambi,” je dejal. Poudaril je, da obramba Ukrajine in okoliških držav ni na takšni ravni, kot jo imajo Izrael in druge države v regiji Bližnjega vzhoda, ki so minuli konec tedna izraelsko ozemlje uspešno ubranile pred iranskimi droni in raketami.

“Ukrajinsko nebo in nebo naših sosed si zasluži enako varnost,” je dejal ukrajinski predsednik in se zahvalil vsem, ki pomagajo. Izpostavil je nemškega kanclerja Olafa Scholza, ki je napovedal dobavo dodatnega sistema zračne obrambe patriot. Vendar pa so potrebe po njegovih besedah večje. Obenem je pozval k dodatnim dobavam orožja za ukrajinske vojake, med drugim topniških izstrelkov, vojaških vozil, brezpilotnih letalnikov in vse druge opreme.

Zelenski se je prav tako zavzel, da bi EU junija začela pristopna pogajanja s Kijevom, in pozval k dodatnim sankcijam proti Rusiji.

Nadaljnja podpora Ukrajini je ena od tem prvega dne zasedanja voditeljev držav članic, ki danes razpravljajo še o odzivu na zadnjo zaostritev napetosti na Bližnjem vzhodu in odnosih s Turčijo. V četrtek pa se bodo posvetili krepitvi globalne konkurenčnosti evropskega gospodarstva in strateškim prioritetam za prihodnje petletno obdobje.

V novih ruskih napadih več mrtvih: “Operacija iskanja se nadaljuje”

Po navedbah guvernerja Vjačeslava Čausa istoimenske regije so ruske sile napad v bližini središča Černigiva izvedle s tremi raketami. “Veliko večnadstropnih stavb je bilo poškodovanih. Civilna infrastruktura je poškodovana. Več deset vozil je bilo uničenih,” je dejal.

Tudi župan mesta Oleksandr Lomako je sporočil, da so ruski izstrelki zadeli civilno infrastrukturo na gosto naseljenem območju. Neposredno je bil zadet infrastrukturni objekt, osemnadstropna stavba pa je bila poškodovana, je dodal.

Zelenski je medtem opozoril, da napad ne bi terjal žrtev, če bi Ukrajina od zaveznic prejela zadostno število sistemov zračne obrambe.

Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Iskanje ujetih pod ruševinami se nadaljuje

Na kraj napada so medtem že prispele reševalne ekipe, ki med ruševinami iščejo preživele, je dejal Zelenski in poudaril, da bi se število žrtev napada lahko še povišalo. Tudi ukrajinski notranji minister Igor Klimenko je izjavil, da je pod ruševinami ujetih več ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je še dodal Zelenski, žrtev ne bi bilo, če bi Ukrajina od zaveznic prejela zadostno število sistemov zračne obrambe in če bi bila mednarodna skupnost odločna v boju proti ruskemu terorju. Ob tem je opozoril, da Ukrajini primanjkuje sistemov za prestrezanje ruskih raket in v luči tega zaveznice znova pozval k okrepitvi dobave sistemov zračne obrambe.

Del regije Černigiv, ki na severu meji na Belorusijo, so ruske sile zasedle kmalu po začetku invazije na Ukrajino februarja 2022. Po poznejšem umiku ruske vojske pa se je regija v veliki meri izognila večjim napadom, saj se je glavnina spopadov preusmerila na vzhod in jug države.

Rusija je sicer v zadnjih mesecih znova okrepila napade na Ukrajino, zlasti na njeno energetsko infrastrukturo. V luči tega je Kijev svoje zaveznike pozival, naj mu priskočijo na pomoč z naprednimi sistemi zračne obrambe.

Približno 20 držav je v okviru češke pobude za nabavo 800.000 artilerijskih izstrelkov za Ukrajino iz držav zunaj EU obljubilo dovolj sredstev za nakup 500.000 artilerijskih izstrelkov, je v torek izjavil češki premier Petr Fiala. Dodal je, da bo Ukrajina prve izstrelke prejela junija, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Vesel sem, da se je naši pobudi v tem trenutku pridružilo že okoli 20 držav – od Kanade, Nemčije in Nizozemske do Poljske,” je med obiskom v Washingtonu dejal Fiala.

Ameriški predsednik Joe Biden in češki premier Petr Fiala
Ameriški predsednik Joe Biden in češki premier Petr Fiala (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje