V opuščenih vojaških oporiščih bi začasno nastanili prosilce za azil

Svet 29. Mar 202318:37
Velika Britanija namerava v opuščenih vojaških oporiščih začasno nastaniti prosilce za azil.
Foto: Peter Nicholls/REUTERS

Britanski minister za priseljevanje Robert Jenrick je danes povedal, da namerava Velika Britanija v opuščenih vojaških oporiščih začasno nastaniti prosilce za azil. V ta namen bi lahko v prihodnosti uporabili tudi trajekte in ladje, kar bi zmanjšalo stroške namestitve. Vlada namerava v oporiščih nastaniti več tisoč ljudi, je še dodal.

Velika Britanija namerava prosilce za azil začasno nastaniti v opuščenih vojaških oporiščih, v prihodnosti pa bi lahko za ta namen uporabila tudi trajekte in ladje, kar bi zmanjšalo stroške nastanitve, je danes dejal britanski minister za priseljevanje Robert Jenrick. Dodal je, da namerava vlada v oporiščih nastaniti več tisoč ljudi.

Kot je dejal, namerava britanska vlada več tisoč prosilcev za azil nastaniti v opuščenih vojašnicah in mobilnih stavbah v dveh nekdanjih oporiščih britanskih letalskih sil v grofijah Essex v jugovzhodni in Lincolnshire v vzhodni Angliji, poroča britanski BBC.

Dodal je, da bodo za ta namen uporabili tudi ločeno lokacijo na zasebnem zemljišču v Vzhodnem Sussexu, medtem ko vlada preučuje tudi “možnost nastanitve prebežnikov na plovilih”, kot so trajekti in barke, saj želi znižati stroške nastanitve v zasebnih hotelih, ki trenutno znašajo več kot dve milijardi evrov letno.

Čoln s prebežniki pristal na obali Velike Britanije
Foto: PROFIMEDIA

Nastanitev za prebežnike mora “zadovoljevati njihove osnovne potrebe in nič več”

Vendar pa glede slednjega vlada v Londonu, ki po besedah Jenricka “blaginje nezakonitih prebrežnikov ne bo postavljala nad britanske državljane”, še ni sprejela odločitve. V 395 hotelih je sicer po podatkih BBC trenutno nastanjenih več kot 51.000 prebežnikov.

“Ti hoteli jemljejo dragocena sredstva skupnostim in obremenjujejo lokalne javne službe,” je dejal Jenrick in dodal, da mora nastanitev za prebežnike “zadovoljevati njihove osnovne potrebe in nič več”. V nasprotnem primeru bo Otok po njegovi oceni postal “magnet za milijone razseljenih ljudi, ki iščejo boljše ekonomske možnosti”.

Namestnik britanskega premierja Dominic Raab je danes uporabo bark označil za “eno od možnosti” in za Sky News povedal, da je možnost hotelske nastanitve “sprevržena spodbuda” za nevarno prečkanje Rokavskega preliva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nevladniki: Načrti britanske vlade so skrajno neprimerne

Načrtom britanske vlade nasprotujejo dobrodelne organizacije, ki so jih označile za “skrajno neprimerne”, in pa laburistična stranka, katere notranja ministrica v senci Yvette Cooper je predloge označila za “priznanje neuspeha” vlade pri soočanju z migracijami.

Načrti bodo sicer verjetno naleteli tudi na odpor lokalnih skupnosti, prav tako pa bi lahko vlada z njimi naletela na prave težave, še navaja BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.