V Oslu se z mašo spominjajo žrtev sobotnega napada

Svet 26. Jun 202216:34 > 17:36 0 komentarjev

V norveški prestolnici Oslo se danes z mašo spominjajo žrtev sobotnega, verjetno teroristično motiviranega napada v središču mesta. V napadu, ki se je zgodil v gostinski četrti, sta bili ubiti dve osebi, več kot 20 pa jih je bilo ranjenih.

“Zbrali smo se v žalosti, obupu in nemoči,” je po poročanju časnika Verdens Gang na današnji maši povedala dekanija Anne-May Grasaas. V luči dejstva, da je bila ena od lokacij napada tudi gejevski klub, je Grasaas dejala, da je šlo tudi za napad na raznolikost, za katero se je Norveška borila. Zaradi tega je bila odpovedana tudi za soboto načrtovana parada ponosa.

Proti sovraštvu in za raznoliko družbo

Maše sta se udeležila tudi predsednik vlade Jonas Gahr Stoere in prestolonaslednica Mette-Marit. Premier je Norvežane pozval, naj se oglasijo proti sovraštvu in se še naprej zavzemajo za raznoliko družbo. Muslimanom v državi je zagotovil, da so del skupnosti in da se zaveda, da so mnogi od njih razburjeni zaradi dejstva, da je napadalec deloval iz islamističnih vzgibov.

Oslo napad maša Oslo napad maša
Javad Parsa/NTB/via REUTERS
Oslo napad maša Oslo napad maša
Javad Parsa/NTB/via REUTERS
Oslo napad maša Oslo napad maša
Javad Parsa/NTB/via REUTERS
Oslo maša napad Oslo maša napad
Haakon Mosvold Larsen/NTB/via REUTERS

Napadalec je sicer po doslej znanih informacijah deloval sam, norveška obveščevalna služba (PST) pa je napad označila za terorističnega. Osumljeni napadalec je 42-letni Norvežan iranskega porekla, ki so ga oblasti prijele pet minut po prvih klicih na pomoč. Preiskava napada se medtem nadaljuje. Po napadu je norveška notranja obveščevalna služba dvignila stopnjo pripravljenosti na nevarnost terorističnih napadov na najvišjo raven. Nevarnost vnovičnega terorističnega napada so tako opredelili kot izredno visoko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!