V Pekingu in okolici narašča število mrtvih zaradi neurja

Svet 01. Avg 202317:32 0 komentarjev
Kitajska, Peking, poplave
Foto: Profimedia

V Pekingu in okoliških provincah je hudo neurje z obilnim deževjem terjalo že najmanj 20 smrtnih žrtev, 19 ljudi še pogrešajo, so danes poročali kitajski mediji. Vpoklicali so tudi vojsko s helikopterji, ki dostavlja pomoč ljudem, ki so obtičali na železniški postaji.

Samo v Pekingu je zaradi neurja umrlo najmanj 11 ljudi, še 13 jih pogrešajo. V sosednji provinci Hebej je umrlo devet ljudi, šest jih pogrešajo. Konec minulega tedna pa so v severovzhodni provinci Ljaoning poročali o še dveh smrtnih žrtvah.

Kitajski predsednik Ši Džinping je medtem pozval k okrepljenemu reševanju pogrešanih. Lokalni mediji pa poročajo, da so v Pekingu doslej evakuirali več kot 100.000 ljudi. Vojaška enota je danes s pomočjo helikopterjev dostavila pakete hrane in oblek potnikom, ki so obtičali na železniški postaji v pekinški četrti Mentougou, ki je poleg četrti Fangshan med najbolj prizadetimi.

Zaradi obilnega deževja so trije vlaki ostali ujeti na svojih poteh, ponekod je bil v celoti ustavljen tudi cestni promet. Kitajska televizija CCTV je ob poročanju predvajala posnetke kolone potopljenih avtobusov. Okoli 150.000 gospodinjstev v četrti Mentougou je ostalo brez tekoče vode, zato so jim oblasti poslale cisterne z vodo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska, Peking, poplave
Foto: Profimedia

Rdeče opozorilo še vedno velja za Peking in sosednjo provinco Hebej. Meteorologi svarijo predvsem pred hudourniškimi poplavami in plazovi. V Pekingu so v ponedeljek aktivirali rezervoar za nadzor poplav, prvič od leta 1998, ko so ga zgradili.

Tajfun Doksuri, ki je povzročil omenjene težave, se je od sredine tedna pomikal od Filipinov proti Kitajski, kjer je v petek s sunki vetra do 175 kilometrov na uro pustošil po južni kitajski provinci Fujian. Minuli konec tedna se je neurje zneslo nad Pekingom in okoliškim območjem. Medtem je tajfun oslabel v nevihto.

Po podatkih kitajskega meteorološkega urada je v Pekingu od sobote zvečer v 40 urah v povprečju padlo 170,9 milimetra dežja. To je po poročanju AFP skoraj toliko, kot na tem območju znaša povprečna količina padavin v celotnem juliju. Kitajska pa se sedaj pripravlja na nov tajfun Kanun, ki se približuje vzhodni obali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!