V Pekingu odslej tudi povsem avtonomni taksiji

Svet 28. Apr 202220:35 > 20:38 0 komentarjev
Baidu
Profimedia

V Pekingu bo odslej mogoče naročiti taksi, v katerem ne bo za volanom nikogar. Potniki bodo prevoz lahko naročili prek aplikacije, vožnja s taksijem pa bo zanje brezplačna.

Na Kitajskem bo odslej mogoče naročiti taksi, v katerem za volanom ne bo nikogar. Kitajsko tehnološko podjetje Baidu in startup Pony.ai sta namreč pridobila prvo dovoljenje za storitev avtonomnih taksijev. Na voznikovem sedežu v taksiju ne bo niti upravljalca, saj ga izdano dovoljenje ne zahteva. Ta bo sedel na sovoznikovem sedežu in bo v nujnih primerih prevzel vožnjo.

Taksiji posameznega podjetja bodo omejeni na področje, v velikosti 60 kvadratnih kilometrov. Potniki bodo taksi poklicali z uporabo ustreznih aplikacij, storitev bo na voljo podnevi. Vožnje so trenutno za potnike brezplačne.

Objava predstavlja velik korak za avtonomne avtomobile na največjem svetovnem avtomobilskem trgu.

Sprva z desetimi avtomobili

Podjetje Baidu je najbolj znan po svojem spletnem iskalniku, a ima v lasti tudi največji vozni park avtonomnih avtomobilov na Kitajskem. Napovedali so, da bodo sprva ponujali 10 avtonomnih taksijev, kasneje pa bodo v program dodali še 30 vozil.

Startup Pony.ai so ustanovili nekdanji zaposleni v podjetju Baidu pa je sporočil, da bo vožnjo s temi taksiji lahko izkusilo kar 300.000 prebivalcev Pekinga. Startup podpirajo tudi proizvajalci avtomobilov, med njimi je tudi Toyota. Vrednost podjetja pa je ocenjena na 8,5 milijarde dolarjev.

Kitajska postaja pomemben poligon

Kitajska je postala pomemben poligon za preizkušanje avtonomnih vozil. Majhna skupina ambicioznih podjetij redno dosega rekorde na različnih področjih, kot so odstranitev varnostnega pasu, odprtje storitev za javnost, vožnja po cestah in število prevoženih kilometrov. Baidu je že doslej smel v več kitajskih mestih, tudi v Pekingu, ponujati prevoz v avtonomnih avtomobilih, a je morala na voznikovem sedežu sedeti oseba.

Zagonsko podjetje AutoX, ki ga podpira Alibaba, pa je 2020 dobil dovoljenje za vožnjo avtonomnih vozil brez voznika, a ta vozila niso smela sprejemati potnikov.

Avtorica: Michelle Toh

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!