V Petrinji za nekatere prebivalce ukinjajo tople obroke

Svet 11. Okt 202113:21 > 14:29 0 komentarjev
Obvestilo o prenehanju toplih obrokov
N1

Na območju Petrinje in Gline, ki ga je decembra lani prizadel močan potres, bodo od 11. oktobra prenehali razdeljevati tople obroke vsem, ki si lahko kuhajo sami. Odločitev je razburila številne, ki še vedno živijo v začasnih kontejnerskih prebivališčih. Najbolj jih jezi, da jim civilna zaščita odločitve ni pojasnila.

V nedeljo je prebivalce z območja Petrinje in Gline na Hrvaškem razburilo obvestilo civilne zaščite, da po novem ne bo več razdeljevanja obrokov tistim, ki si lahko kuhajo sami. Na območju, ki ga je decembra lani hudo prizadel potres, številni še vedno stanujejo v začasnih kontejnerskih naseljih. Koliko ljudi bo z današnjim dnem ostalo brez toplega obroka, ni jasno.

Prebivalci želijo pojasnila

Prebivalce kontejnerskih naselij na območju Petrinje je najbolj zmotilo, da jim nihče ni pojasnil, kdo do toplega obroka ni več upravičen in zakaj je tako. Dodajajo tudi, da je v tesnih zabojnikih težko kuhati. “Takoj ko začneš kuhati, moraš odpreti vrata, sicer nastaja kondenz,” je za N1 Hrvaška povedala ena od prebivalk kontejnerskega naselja v Petrinji.

Od začetka akcije so prebivalcem dnevno razdelili 10.000 toplih obrokov, ta številka se je kasneje spustila na približno 2.500 toplih in 500 suhih obrokov.

Župan Gline: Ljudje so z obroki hranili domače živali

Na ukinitev se je odzval župan Gline Ivan Janković. Povedal je, da ljudje brez možnosti za lastno pripravo hrane ne bodo ostali brez nje. “Namen akcije je, da se tople obroke deli ljudem, ki ne morejo kuhati. V kontejnerskem naselju v Glini prebivalci lahko kuhajo,” je za N1 Hrvaška pojasnil smisel brezplačnih toplih obrokov. Kritiziral pa je nekatere, ki so izrabljali akcijo in s podeljenimi obroki hranili svoje domače živali.

Brezplačno delitev obrokov financira občina, po županovih besedah pa se število ljudi, ki koristijo te ugodnosti, stalno spreminja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!