V poplavah v Indiji umrlo več kot 20 ljudi, več deset še pogrešajo

N1 video 17. Okt 202120:47 0 komentarjev

V Indiji so poplave številne odrezale od sveta. Umrlo je več kot 20 ljudi, več deset prebivalcev je pogrešanih. Zaloge in osebje dostavljajo s helikopterji, evakuirane rešujejo z ribiškimi čolni.

V poplavah na jugu Indije je umrlo več kot 20 ljudi, odneslo je več hiš, številni so ostali ujeti. Poplave je povzročilo obilno deževje, prelivanje rek pa je mesta in vasi v okrožju Kottayam v zvezni državi Kerala odrezalo od sveta. Zaradi močnega deževja so se sprožili tudi smrtonosni plazovi, poroča BBC.

V tragični nesreči je umrla šestčlanska družina, vključno s 75-letno babico in tremi otroki. Njihov dom je odnesla voda. Trupla še treh otrok so našli zakopana pod ruševinami v okrožju Idukki. Iskanje najmanj petih pogrešanih še poteka.

Helikopterji na območje prevažajo tako zaloge kot osebje, pri reševanju sodeluje tudi vojska. Za evakuacijo preživelih uporabljajo ribiške čolne. Pogrešanih je več deset ljudi, bojijo se, da se bo število smrtnih žrtev povečevalo.

Reševalnim skupinam se pridružujejo tudi prebivalci, ki pomagajo pri odstranitvi blata, kamenja in podrtih dreves. Odprli so tudi centre za begunce.

Na posnetkih iz območja pa je mogoče videti tudi potnike avtobusa, ki so jih rešili po tem, ko je vozilo preplavila voda.

Zaradi urbanizacije so poplave v Kerali pogostejše

Poplave in plazovi, ki nastanejo zaradi obilnih padavin, v Kerali niso neobičajni. Mokrišča in jezera, ki so nekoč delovala kot naravni zaščitni ukrepi pred poplavami, so izginila zaradi naraščajoče urbanizacije in gradnje.

Najhujše poplave na tem območju so se zgodile leta 2018. Približno 400 ljudi je umrlo, več kot milijon se jih je razselilo. Indija je nato opravila analizo, ki je pokazala, da je država Kerala, čez katero teče 44 rek, med 10 najbolj ranljivimi za poplave.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!