V požaru stanovanjske stavbe v Johannesburgu čez 70 mrtvih, med njimi več otrok

Svet 31. Avg 202308:59 > 18:05 0 komentarjev
Reševalna akcija po požaru v Johannesburgu.
Reševalna akcija po požaru v Johannesburgu. (Foto: REUTERS)

Ponoči je zagorela stanovanjska stavba v središču Johannesburga. Število smrtnih žrtev in poškodovanih iz ure v uro strmo narašča. Po najnovejših podatkih se je številka povzpela na 74. Iskanje žrtev se nadaljuje, prav tako so že začeli preiskavo vzroka požara.

V središču Johannesburga v Južni Afriki je davi zagorelo v petnadstropni stanovanjski zgradbi. Sprva so na BBC poročali, da je po podatkih reševalcev umrlo 40 ljudi, predstavniki reševalcev pa so sporočili, da je zdaj število umrlih narasla na najmanj 74 ljudi – 24 žensk, 40 moških in 10 trupel, katerih spola še niso uspeli določiti. Med žrtvami je tudi 12 otrok, še najmanj 52 jih je bilo poškodovanih.

Reševalna akcija še poteka, zato pristojni opozarjajo, da bo število smrtnih žrtev verjetno še naraslo.

Gasilci so ogenj že pogasili, stanovalce so evakuirali, po požaru pa uvedli preiskavo.

Sožalje svojcem žrtev požara je izrazil župan Johannesburga Kabelo Gwamanda, ko je otvoril današnjo skupno tiskovno konferenco predstavnikov lokalnih oblasti in reševalcev. Dodal, da bo pri preiskavi sodelovala tudi vlada, ki “mora poskrbeti, da do takšne situacije ne bo več prišlo”.

Na nesrečo se je odzval tudi južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa. “Naše misli so z vsemi, ki jih je prizadela ta nesreča. To je velika tragedija, ki jo občutijo predvsem tisti, katerih bližnji so umrli na tako grozen način,” je dejal.

Ramaphosa, ki naj bi po navedbah svojega urada še danes obiskal prizorišče nesreče, je ob tem izrazil upanje, da bodo preiskovalci hitro odkrili vzrok požara, da bi lahko v prihodnosti preprečili ponovitev tovrstne tragedije, poroča britanski BBC.

Vzrok požara po navedbah reševalcev še ni znan. Mgcini Tshwaku, član mestnega odbora za javno varnost, je sicer kot najverjetnejši vzrok navedel sveče, ki se uporabljajo za razsvetljavo. Stavba, v kateri naj bi ljudje bivali nezakonito, namreč nima elektrike.

Kot je za lokalne medije pojasnil tiskovni predstavnik službe za odzivanje na nesreče Robert Mulaudzi, je zagorelo v starejši stavbi v nekdanji poslovni četrti. Zgradba je bila pred časom zapuščena, a so se kasneje postopoma vanjo znova naselili ljudje, večinoma priseljenci.

Uničena stavba v Johannesburgu in gasilec. Uničena stavba v Johannesburgu in gasilec.
REUTERS
Požar na stanovanjski hiši. Požar na stanovanjski hiši.
REUTERS
Dve ženski na ulici v Johannesburgu po požaru. Dve ženski na ulici v Johannesburgu po požaru.
REUTERS
Gasilci in zakrita trupla po požaru. Gasilci in zakrita trupla po požaru.
REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!