V primežu delte: v Evropi nova rast okužb

Koronavirus 10. Jul 202117:43 > 18:13 1 komentar
Palma de Mallorca
Enrique Calvo/REUTERS

Nekatere evropske države zaradi delta različice koronavirusa beležijo rast okužb. Portugalska, Španija, Grčija so zaradi tega že uvedle omejitve. Delta pa se hitro širi tudi v Sloveniji, zato minister za zdravje že napoveduje ukrepanje.

V zadnjih dneh v Sloveniji beležimo rast okužb. Nakazuje se, da se je že začel četrti val, opozarjajo na Institutu Jožef Stefan (IJS). Ob tem dodajajo, da število potrjeno okuženih ne narašča samo zaradi maturantov, ki so se okužili v tujini. 

Bolj nalezljiva delta različica se eksponentno širi tudi v Sloveniji, je ta teden povedal minister za zdravje Janez Poklukar. V Sloveniji so do zdaj potrdili več kot 130 primerov, minister pa je že napovedal, da bodo v prihodnjem tednu predvidoma sprejeli dodatne ukrepe za omejitev širjenja okužb.

Na IJS, ki pripravlja napoved širjenja epidemije, so izračunali, da bi lahko delta različica v Sloveniji postala prevladujoča v drugi polovici julija. Dodali so, da se bo sredi avgusta začel četrti val epidemije, če se do takrat ne bomo dovolj precepili.

Poslabšanje v Evropi

Aktualni zemljevid Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) kaže, da so razmere v Evropi trenutno najslabše na Portugalskem in v Španiji, še v nekaterih državah pa beležijo poslabšanje.

ECDC
ECDC

Na Portugalskem znova policijska ura

Na Portugalskem se v zadnjih tednih soočajo z velikim porastom novih okužb, zato so oblasti v številnih občinah, tudi v Lizboni, uvedle policijsko uro, barom, restavracijam in trgovinam pa so omejili delovni čas.

Skoraj 90 odstotkov vseh potrjenih primerov v državi predstavlja delta različica koronavirusa.

Koronavirus na Portugalskem
Pedro Nunes/REUTERS

Večino novih primerov so v zadnjem času na Portugalskem potrdili pri necepljenih mladih. Tudi zato število ljudi v portugalskih bolnišnicah ostaja nizko.

Eksponentna rast v Španiji

Z eksponentnim porastom okužb se v zadnjih dneh soočajo tudi v Španiji. V Kataloniji so se zato oblasti že odločile, da ponovno uvedejo stroge ukrepe, s katerimi želijo zajeziti širjenje virusa. Od tega konca tedna so zaprti nočni klubi, dogodkov na prostem (kjer je več kot 500 ljudi) pa se bodo lahko udeležili le cepljeni ali testirani, poroča France24.

Tudi v Španiji porasta hospitalizacij za zdaj ne beležijo, zaradi velikega števila okužb pa je močno obremenjeno primarno zdravstvo, zato so nekaterim s simptomi naročili, naj ne gredo na test, ampak ostanejo v domači karanteni.

Španija
Susana Vera/REUTERS

Zaradi porasta okužb je Nemčija v petek Španijo razglasila za tvegano območje, že pred tem pa je uvedla prepoved vstopa za potnike iz Portugalske. Tudi Francija je ta teden svojim državljanom odsvetovala potovanja na Portugalsko in v Španijo. Številni Francozi namreč vsako leto počitnikujejo v Kataloniji, kjer se okužbe najhitreje širijo.

V Grčiji se je število okužb podvojilo

Strmo rast okužb v zadnjih dneh beleži tudi Grčija. Število se je v zadnjem tednu podvojilo, večino pa so potrdili pri mladih do 30. leta. Ker je Grčija šele pretekli teden odpravila policijsko uro, so prepričani, da je porast tudi posledica nočnega življenja. V državi so ta teden že uvedli nekatere ukrepe, ki naj bi pomagali upočasniti rast okužb. Med drugim lahko bari in restavracije strežejo le gostom, ki sedijo, med njimi pa je obvezna fizična distanca.

Omejitve tudi na Nizozemskem

Velik porast novih okužb v zadnjih dneh beležijo tudi na Nizozemskem, kjer so v petek potrdili skoraj sedem tisoč primerov – največ po maju letos. Nizozemska vlada je zaradi tega odredila zaprtje nočnih klubov in omejila čas delovanja restavracij.

Nizozemski premier Mark Rutte je prebivalcem obljubil, da se ne bodo vrnili v zaprtje (t. i. lockdown), kot so mu bili priča v prejšnjih mesecih. Kot je dodal, bodo lahko ljudje še vedno uživali v “lepem poletju”.

Število okužb narašča tudi v naši soseščini. V Avstriji so ta teden ponovno potrdili več kot sto novih okužb na dnevni ravni.

V Zadrski županiji na Hrvaškem, kjer letuje tudi veliko Slovencev, pa so zaradi poslabšanja epidemiološke slike od tega tedna v veljavi novi ukrepi za zajezitev širjenja covida-19. Med drugim so prepovedani koncerti in ostali podobni dogodki na odprtem, kjer ni mogoče nadzirati števila oseb. Zaposlene v turizmu zato skrbi, kako bo to vplivalo na turistično sezono, ki je v teh dneh v polnem razmahu.

Velik porast okužb zaradi delte beležijo tudi v Veliki Britaniji. V petek so tam potrdili več kot 35 tisoč okužb, zahvaljujoč cepivom pa število tistih, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, ostaja nizko.

S tretjim valom epidemije so soočajo tudi v Rusiji, kjer je v zadnjem dnevu zaradi covida umrlo 752 ljudi. S cepivom proti koronavirusu so do zdaj v državi s 146 milijoni prebivalcev cepili le 18,9 milijona ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje